ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
21 Mayıs 2012 23:29:32

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10058 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Gökbilim
| |-+  Gökbilim Sorularınız-Gökbilim Eğitimi-Gökbilim Kaynakları
| | |-+  Gezegenlerin konum ve hızları
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Gezegenlerin konum ve hızları  (Okunma Sayısı 1737 defa)
cetin
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 19 Mart 2011 20:51:44 »

Merhaba

Bilgisayar üzerinde güneş sisteminin bir simülasyonunu yapmaya çalışıyorum.
İnernette biraz araştırdım gezegenlere ait başka veriler var ama hız ve konum bilgilerini bulamadım.
Örneğin:
19/03/2011 00:00
gezegen konumu :x,y,z
gezegen hızı        :x,y,z
 gibi

Bu bilgileri nereden bulabilirim yada bilen varsa paylaşabilirmi?
Şimdiden teşekkürler.
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #1 : 19 Mart 2011 22:33:46 »

Merhabalar,

Şu ana kadar koordinat sistemi üzerinde hız ve konum verildiğini görmedim ben gezegenlerin. Ama belki simülasyonlara bakarak kendiniz koordinatları bulabilirsiniz.

Bu bağlantıda java programı üzerinden gezegenlerin konumları veriliyor. 2 gün arasındaki konum farkından belki hızı bulabilirsiniz. (Yalnız ufak bir sorun var, program 2 boyutlu. Yani derinliği görmeniz mümkün değil)

Başka bir alternatif olarak da Celestia programı. Program sizin uzayda 3 boyutlu gezinmenizi sağlıyor. Aynı zamanda saniye bazında gezegenlerin konumunu da görebilirsiniz bu program yardımıyla. Bu programı da şu bağlantıdan bulabilirsiniz.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
cetin
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 20 Mart 2011 00:58:46 »

Kemal
Bahsettiğiniz Celestia programını birkaç gün önce yüklemiştim.Orada hız vektörü görsel olarak var ama vektöre ait bilgiler yok.(ya da ben ulaşamadım.)
Gezegen konumlarındaki farktan yola çıkarak hesaplanabilir.Ama o zamanda yaklaşık bir değer ve yaklaşık bir doğrultu bulunuyor.
Birde bu bilgilerin koordinat sistemi üzerinde verilmediğinden bahsetmişsiniz. Farklı formatlarda da olabilir. Önemli olan herhangi bir andaki konumu ve hızı.

Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 20 Mart 2011 07:32:14 »

Celestia programını ben çok fazla kullanmadım açıkçası. Gezegenlerin hızı konusunda bir takım yaklaşımlar var ama kesin olarak hızını söylemek güç. Çünkü bildiğiniz gibi Kepler'e göre, gezegen yıldıza yakın olunca daha hızlı hareket ediyor. Uzaktayken ise daha yavaş. Ama aynı zaman diliminde taradıkları alanlar aynı oluyor. Belki buradan yola çıkarak birşeyler bulabilirsiniz.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Ertan Koç
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 20 Mart 2011 16:06:50 »

Stellarium programı gezegenin gökyüzündeki kordinatlarını gösteriyor, gezegeni seçip istediğiniz zamana ayarlayıp zamanı durdurursanız o zamandaki kordinatlarını saol üst tarafta çıkan menüden görebilirsiniz

Celestron NexStar 127 SLT Goto Maksutov Cassegrain Teleskop
Celestron Firstscope 76mm Aynalı Dobsonian
El yapımı 70mm F300 F4 Teleskop
El yapımı 5cm F600 F/12  Teleskop
El yapımı Altazimuth kundak
Konus 20x60 Dürbün
Canon PowerShot A490
El yapımı 10x60 Galileoskop
El yapımı 5x24 Hedef Dürbünü
30mW Yeşil Lazer
Celestron 25mm Oküler
Celestron 20mm Oküler
Celestron 9mm Oküler
Celestron 4mm Oküler
Konus 20mm Oküler
Konus 6mm Oküler
Konus 12,6mm Oküler
3x Barlow
1,5x Erecting Eyepie
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 20 Mart 2011 18:36:09 »

Stellarium programı gezegenin gökyüzündeki kordinatlarını gösteriyor, gezegeni seçip istediğiniz zamana ayarlayıp zamanı durdurursanız o zamandaki kordinatlarını saol üst tarafta çıkan menüden görebilirsiniz

Sanırım Çetin Bey'in istediği Güneş'i orijin kabul eden bir koordinat sistemi. O yüzden Stellarium işe yarar mı sizce?

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 20 Mart 2011 18:40:56 »

Heavens-above.com belki işe yarayabilir. Solar system chart ve planet summary data denilen iki bölüm var.

Ertan Koç
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 20 Mart 2011 20:03:21 »

Sanırım Çetin Bey'in istediği Güneş'i orijin kabul eden bir koordinat sistemi. O yüzden Stellarium işe yarar mı sizce?

Eğer böyle bir isteği varsa stellarium işini görmez

Celestron NexStar 127 SLT Goto Maksutov Cassegrain Teleskop
Celestron Firstscope 76mm Aynalı Dobsonian
El yapımı 70mm F300 F4 Teleskop
El yapımı 5cm F600 F/12  Teleskop
El yapımı Altazimuth kundak
Konus 20x60 Dürbün
Canon PowerShot A490
El yapımı 10x60 Galileoskop
El yapımı 5x24 Hedef Dürbünü
30mW Yeşil Lazer
Celestron 25mm Oküler
Celestron 20mm Oküler
Celestron 9mm Oküler
Celestron 4mm Oküler
Konus 20mm Oküler
Konus 6mm Oküler
Konus 12,6mm Oküler
3x Barlow
1,5x Erecting Eyepie
cetin
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 21 Mart 2011 02:20:45 »

Nükleer Kedi, verdiğiniz linke baktım sanırım biraz hesapla sonuç verecek.

İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : 24 Mart 2011 13:38:09 »

dolaylı yoldan yardımcı olabilir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurtulma_h%C4%B1z%C4%B1

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.127 Saniyede 97 Sorgu ile Oluşturuldu