|
Nükleer Kedi
|
 |
« : 28 Temmuz 2008 21:33:17 » |
|
Yapay uydu gözlemek gökbilimin en eğlenceli yönlerinden biridir. Bunun için teleskop veya dürbün gibi özel bir alete ihtiyacınız yok çünkü en parlak uydular halk arasında "Çoban Yıldız'ı olarak bilinen Venüs'ten bile daha parlaklar. Aşağıdaki sitede uyduların geçiş tarihleriyle ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra "select from database" diyerek konumuzu listeden seçebilirsiniz. Konumunuzu girdikten sonra karşınızı gelen sayfada "Satellites" yazan bölümde uyduların geçiş tarihleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. En parlak uydular Iridium ve UUİ(iss)dir. Irıdium uydularının en parlakları Venüs'ün en parlak halinin 97 kat kadarı kadar parlak olabilmektedirler. UUİ'in en parlak hali ise Venüs'le hemen hemen aynı parlaklıktadır. Herhangi bir uyduya tıkladığınızda karşınıza mag(magnitude) alt(altitude) ve az(azimuth) gibi terimler çıkıyor. Bunlardan magnitude Türkçe karşılığıyla kadir olup parlaklık sistemidir. Uydunun kadiri ne kadar düşük değerdeyse o kadar parlaktır.Altitude'ün Türkçe karşılığı ise yükseklik olup uydunun geçeceği konumun derece cinsinden yüksekiğini ifade eder. Kolumuzu uzattığımızda 1 yumruk genişliği yaklaşık olarak 10 dereceyi ifade eder. Azimuth'un Türkçe'deki karşılığı ise "Güney açısı"dır. Bu başlangıç noktası kuzey olup etrafımızı çevreleyen 360 derecelik çemberi ifade eder. Takıldığınız noktada bu konuyu yanıtlayın lütfen www.heavens-above.com
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2009 00:38:26 Gönderen: Muhammed Raşid »
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2009 09:49:55 » |
|
2 Şubat'ta İran'ın Omid uydusunu fırlatan Safir-2 roketi günışığını yansıtan yüzeyinin neden olduğu parlamasıyla gözlemcilerin dikkatini çekti. parlamalar 2. ve 3. kadire ulaşıyor (Büyük Kepçe'nin yıldızları gibi). Uyduyu gözlemlemek isterseniz spaceweather.com adlı sitenin sunduğu Kolay Uydu Takipçisi adlı programı kullanın. http://www.spaceweather.com/flybys/state.php?country=TU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #2 : 25 Nisan 2009 12:28:02 » |
|
2 Şubat'ta fırlatılan İran'ın Omid uydusunun bugün (25 Nisan) atmosfere girmesi bekleniyor. Atmosfere girme olayı gece yarısı ve saat 10:00 arasında gerçekleşecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gökhan
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2009 21:28:48 » |
|
Bugün UUİ'nin geçişini izledim yurttan, Ay'ın tam üzerinden geçmedi "teğet geçti "  çok parlaktı ve neredeyse ufka yaklaşana kadar görülmeye devam etti.Baya parlakmış.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gökhan
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2009 21:30:04 » |
|
Birde Ay'daki Galileo parlaması hala farkedilebiliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

En iyi yol, bildiğin yoldur...
|
 |
« Yanıtla #5 : 28 Mayıs 2009 21:54:26 » |
|
Raşid gene yanlış istihbarat almışsın usta... Ya da sen öyle söyledin... Hepimizi topladın ama sen yoktun... Biliyordun değil mi UUİ'nin Ay'ın önünden geçmeyeceğini?... 
|
|
|
|
|
|
"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam." Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #6 : 28 Mayıs 2009 22:25:28 » |
|
Hahaha siz de yediniz  Ben sizi kandırıp kendim evden teleskopla yakaladım hem de 12'lik okülerle(X60)  UUİ bayağı güzeldi ya ama çok hızlı 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gökhan
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2009 00:12:22 » |
|
Geçtiğimiz Cumartesi ben bunu Polatlı'da evden gördümde ne olduğunu anlayamamıştım. Annem dışarı çağırdı birden balkona " koş parlak bir şey geçiyor" diye. Uçak desem yanıp sönen ışık yok, uydu desem acayip parlak ki bugünkünden daha parlaktı ve daha hızlıydı.Nasılsa anlarım ne olduğunu demiştim ve işte öğrendim UUİ'miş. Annemi aradım söyledim ve neden bana söylemedin diye bir de fırça attı oda izleyecekmişti. Artık 30 Mayıs'da geçecek sanırım ona baksın 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #8 : 29 Mayıs 2009 22:21:50 » |
|
Bugün Iridium yakaladık. Parlaklık -8 ama hava çok karanlık olmadığı için pek bir şeye benzemedi. Fotoğraf yakında;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #9 : 04 Haziran 2009 21:04:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #10 : 07 Temmuz 2009 19:17:15 » |
|
Dün UUİ'ye baktım. Çok parlaktı. UUİ gittikten 1 dk sonra ise başka bir uydu geçti. Hemen geldim baktım ne diye kayıtlarda yoktu öyle bir uydu. Spaceweather.com sağ olsun bugün yazmışlar, o arkadan gelen uydu Progress 33, Rus yük gemisiymiş 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andromeda-senem
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #11 : 08 Temmuz 2009 05:17:00 » |
|
çok güzel bir foto 
|
|
|
|
|
|
"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK "İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #12 : 02 Ağustos 2009 04:19:15 » |
|
Söylenenler doğruymuş. Az önce Amerikan casus uydusu Lacrosse 3'e baktım ve gerçekten de uydunun parlaklığında ani bir artış gözleniyor. Tıpkı Iridium uyduları gibi. Uydunun parlaklığı 2.6 iken tahminimce 0.8 kadire kadar yükseldi. (Bu arada şu anda uzun bir süredir göremediğim Ülker'i görme sevinci içerisindeyim  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #13 : 02 Ağustos 2009 13:45:03 » |
|
8 ay önce astronot Heidemarie Stefanyshyn-Piper'ın düşürdüğü çantayı görmek için son fırsatlar. Zira çantanın 3 Ağustos'ta dünya atmosferine girerek yanması bekleniyor. Yanma büyük ihtimalle Büyük Okyanus'un güneyinde TSİ 16:00'da gerçekleşecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #14 : 02 Ağustos 2009 13:49:41 » |
|
Yok arkadaşlar hiç bir fırsat yok. Ulen nasıl oldu da şimdiye kadar hiç bakmadım, güzelim çanta hiç göremeden yanıp gidecek şimdi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #15 : 03 Ağustos 2009 22:52:05 » |
|
Bugün -7'lik bir İridium uydusunu kameraya çektim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andromeda-senem
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #16 : 16 Ağustos 2009 20:10:29 » |
|
 vaaay keşke resmi olsa da burda görsek yaa!!!
|
|
|
|
|
|
"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK "İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #17 : 18 Ağustos 2009 12:31:42 » |
|
resim yok video var  onu da paylaşmak için epey uğraşmak lazım çünkü kamera kasete çekiyordu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|