ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 18:50:20

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Amatör Gökbilim
| |-+  Teleskop Yapımı - Amatörlerin Ürettikleri Gözlem Araçları
| | |-+  Odamdaki Gökyüzü
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Odamdaki Gökyüzü  (Okunma Sayısı 4803 defa)
nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 22 Ağustos 2010 21:38:32 »

Öncelikle belirtmek isterim ki bu başlığa uygun kategori bulamadığım için buraya açmak durumunda kaldım. Bu tür başlıkların açılması için "alternatif konular" "konu dışı" gibi isimlerde ayrıca bir konu kategorisi oluşturulabilir. Eğer gerekli görülürse sevgili arkadaşlarımın bunu dikkate alıp vakit bulduklarında hayata geçirmek için gerekli özeni gösterceklerine eminim. Şimdiden teşekkür ederim.

Odamda sadelikten hoşlanırım ancak konu gökbilim olunca insanın kanı kaynıyor. Çoğumuz şehirde yaşadığı için gökyüzünü hakkıyla göremiyor. Hem bu yüzden hem de görsellik açısından oda ve salon dekorasyonunda gökbilim içerikli öğelerin olmasını heyecan verici buluyorum. Bununla ilgili teknik yahut estetik açıdan bilgi paylaşımı olması için bu başlığı açmak istedim.

Elimde yeterli imkanlar olmadığı için tavana marketten aldığım karanlıkta parlayan fosforlu yıldızlar, dünya vs figürleri yapıştırmakla sınırlı kalmıştım. Ancak şehir ışıkları sebebiyle perde kapalı dahi olsa yeterli karanlık ortam oluşmadığı için hernekadar zevk versede yeterli verim alamadım. Ama artık elimde yeterli imkanlarım ve vaktim var ve işe odama siyah perdeler taktırarak başlamayı düşünüyorum. Aklımdaki proje ise bitakım araştırmalarım sonucu benim için en makul olanı. .Bir ismi varmı bilmiyorum ancak teknik detayı şöyle:

1.Boyutlarına kendimiz karar verdiğimiz bir mukavvayı alıp mat(ışığı yansıtmaması için) boyayla sihaya boyuyoruz.
2.Mukavva üzerine hayalimizdeki gökyüzünü fazla belli olmucak şekilde uygun bir kalemle çiziyoruz.
3.Herhangi bir camcıdan elde edebileceğimiz minik ayna kırıntılarını sağlam bir yapıştırıcı vasıtasıyla daha önceden çizerek belirlemiş olduğumuz yerlere yapıştırıyoruz.
4.Tam yapışmayanların dökülmesi için kuruduktan sonra hafifçe silkeliyoruz.
5.Elde ettiğimiz bu platformu tavana yahut duvara monte ediyoruz(çift taraflı bant ile kolayca monte edilebilir)
6.Fazla ışık verip gerekli ahengi bozmaması için parlaklığı çok fazla olmayan bir ışık kaynağını bir köşesine yerleştiriyoruz.
7.Güneş battıktan sonra siyah perdelerimizi çekip kendi gökyüzümüzle başbaşa kalıyoruz Gülümseme

Bunun için bir takım elektronik cihazlar olduğunu biliyorum ancak bu tür cihazlar hem pahalı hem de o doğal görüntüyü verememekte. Ya sivri uçlu yıldız motifleri içermekte yahut noktasal.Fakat işin içine kendi hayal gücünüz girdiğinde belki daha önce hayal dahi etmediğiniz bir gökyüzünü yakalayabilirsiniz. Üstelik bu bahsettiğim yolla bu işi 20 liradan daha ucuza maletmek mümkün. Sizinde bildiğiniz benzer bir yol varsa paylaşmanızı bekliyorum.
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 22 Ağustos 2010 22:57:50 »

Vuhuuu. What a fantastic oda Kahkaha
yapınca beni odana çağır (yanlış anlaşılmaz umarım Kahkaha )

nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 22 Ağustos 2010 23:22:40 »

Bu gün bilgisayarına format attığım için zorla cebime para sıkıştıran üstüne bir poşet ceviz ve daha önceden götürmüş olduğum kek tabağını verip anneme selam söyleyen teyzeden aldığım ilham üzerine odamı bir yıldızevi gibi kullanıp ilgili komşu çocuklarına para karşlığı genel astronomi dersi vermek aklımdan geçmedi değil. Böylece odamın kapılarını(aslında 1 tane kapısı var) sana da açmam meşru görülecektir Raşidcim.Buyur gel Gülümseme
sedna
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2010 09:53:26 »

Ben çok küçükken bana gece parlayan yıldızlar alınmıştı.Hala duvarlarımda,çıkarmak istemedim :)Gece olunca hepsi birden parlıyor Göz kırpan

Proud to be a GRYFFİNDOR!
gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2010 11:11:29 »

Öncelikle belirtmek isterim ki bu başlığa uygun kategori bulamadığım için buraya açmak durumunda kaldım. Bu tür başlıkların açılması için "alternatif konular" "konu dışı" gibi isimlerde ayrıca bir konu kategorisi oluşturulabilir. Eğer gerekli görülürse sevgili arkadaşlarımın bunu dikkate alıp vakit bulduklarında hayata geçirmek için gerekli özeni gösterceklerine eminim. Şimdiden teşekkür ederim.

Eğer forumdaki ve topluluktaki insanların buna bir itirazı yoksa bu konu başlığını açabiliriz.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 23 Ağustos 2010 12:06:38 »

Ben çok küçükken bana gece parlayan yıldızlar alınmıştı.Hala duvarlarımda,çıkarmak istemedim :)Gece olunca hepsi birden parlıyor Göz kırpan

Onlardan bende de vardı Doğa ama işte 22 yaşına gelince kesmiyo artık , yaşlandık azizim Gülümseme
Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 23 Ağustos 2010 13:56:06 »

Bu oda düzenleme konusunda benim de küçük çalışmalarım vardı..

Örneğin duvarlarıma posterler asmak gibi klasik alışkanlıklarım hala sürüyor... Bunun dışında geçtiğimiz aylarda bu parlak yıldızlardan almak yerine kendim, yıldız şeklinde alüminyum folyoyla kaplı irili ufaklı yıdızlar yaptım. O fosforlu yıldızlar kadar parlamasa da dışarıdan gelen ışıklar sayesinde oldukça güzel parlıyorlar  Gülümseme Ayrıca topluluğumuzun odasında asılı duran Gökhan Abi'nin yaptığı Satürn'den etkilenip kartonlar ve kağıtlardan kendi Satürn'ümü yaptım, güzel de oldu  Gülümseme Ankara'ya gelince bir ara getiririm topluluğa..

Bunun gibi ufak tefek çalışmalar yaptım. Senin tasarladığın gibi kapsamlı bir işe girişmedim yani Nihat  Kahkaha Ama çok güzel tasarlamışsın, onu da söyleyeyim..

Forumdaki kategori konusunda da böyle bir konu başlığı olabilir aslında...
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2010 16:04:08 »

Benim odanın da topluluk odasından pek farkı yok gibi .D
Posterler, afişler gök atlası duvarlarımı süslüyor ve artık iyice dolmaya başladı. Gülümseme

nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 23 Ağustos 2010 21:35:15 »

Bir de buna alternatif olarak ayna kırıntıları yerine yaldızlı sprey boya da kullanılabilir böylece farklı renkte çalışmalar da mümkün olur. Mesela yeşil pembe kırmızı vs kullanılarak bulutsu tasviri yapılabilir, spreyle çok güzel olacağını düşünüyorum.Gökhan ın yaptığı saturn modeli avize formunda da yapılabilir. Şöyleki: simit florasanın ortadaki göbek kısmını küre şeklindeki alüminyum folyo kaplı kartonla çevrelersek etrafındaki simit florasan da halkası olmuş olur. Bu da şimdi aklıma geldi, ancak üstüne saturn yazmadan anlaşılmayabilir saturn olduğu, öyle de bi durum var tabi Kahkaha
horus
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : 30 Ağustos 2010 17:52:48 »

Merhaba nihat bey daha önce benim de buna benzer bir gökyüzüm vardı odada ancak şimdi yok benimki daha değişik bir oluşumdu şu her yerde satılan ışığı emip ışık kaynağı kapandığında belli bir süre ışık yayan fosforlu bir malzeme var elektirk düğmelerindede kullanılıyor adını hatırlayamadım. bende sizin gibi madde madde yazayım Gülümseme

1- yukrıda anlatmaya çalıştığım malzemeden bir miktar alınır

2- küçük küçük parçalara bölünür

3- hazırlanan parçacıklar bir yapıştııcı yardımı ile tavana yapıştırlır( isterseniz gökyüzünün küçük bir kopyası isterseniz de kendi hayalinizdeki gökyüzü şeklinde olabilir:)

4- bir süre ışık açık kaldıktan sonra ışık kapatılır hoş bir müzik eşliğinde gökyüzünüze bakarak uykuya dalınır.
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 31 Ağustos 2010 04:30:03 »

Yukarıda Nihat'ın bahsettiği de aynı şey zaten Gülümseme
Bu arada aramıza hoşgeldiniz.

Saygılarımla.
Raşid

nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : 01 Eylül 2010 20:13:48 »

Merhaba nihat bey daha önce benim de buna benzer bir gökyüzüm vardı odada ancak şimdi yok benimki daha değişik bir oluşumdu şu her yerde satılan ışığı emip ışık kaynağı kapandığında belli bir süre ışık yayan fosforlu bir malzeme var elektirk düğmelerindede kullanılıyor adını hatırlayamadım. bende sizin gibi madde madde yazayım Gülümseme

1- yukrıda anlatmaya çalıştığım malzemeden bir miktar alınır

2- küçük küçük parçalara bölünür

3- hazırlanan parçacıklar bir yapıştııcı yardımı ile tavana yapıştırlır( isterseniz gökyüzünün küçük bir kopyası isterseniz de kendi hayalinizdeki gökyüzü şeklinde olabilir:)
   4- bir süre ışık açık kaldıktan sonra ışık kapatılır hoş bir müzik eşliğinde gökyüzünüze bakarak uykuya dalınır.

evet işte daha önceden bende bundan vardı ama ışık kapalı da olsa yeterince karanlık olmadığı için çok da iyi bir görüntü elde edilemiyo. emek vermek güzel tabi ama bunun daha profesyonel halleri var, jüpiter saturn mars merkür dünya ay hepsi de gerçek renklerinde ve fosforlu.
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 20 Kasım 2010 14:26:39 »

Nihat ev için gerçekten çok eğlenceli bir uygulama. Ben de çalışma odamızın tavanına ölçekli bir şekilde gök atlasını yapmayı planlıyorum Gülümseme balkondan dışarı  gökyüzüne baktığımda artık Avcı(orion) bile çok zor seçiliyor. Geçenlerde eşim yeşil, beyaz, sarı ve turuncu renklerden oluşan fosforlu plastiklerden getirmiş. Yıldızları görünen parlaklıklarına göre uygun renklerden tavana yapıştırmayı düşünüyoruz. Gülümseme
Şimdiden sabırsızlanıyorum  Masum

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : 20 Kasım 2010 14:32:27 »

tabi ileride daha da geliştirmek için eşlek(ekvator), tutulum(ekliptik) ve mümkün olursa küçük bir elektronik sistemle günlük gökyüzünü gösteren bir sistem yapmayı da düşünüyorum Gülümseme
tabi basit bir düzenekle. bunun için PIC program yazmam gerekecek.  Masum

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : 21 Kasım 2010 20:14:13 »

ooo Andromeda ablacığım nerelerdeydiniz? Tekrar hoşgeldiniz Gülümseme

Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : 22 Kasım 2010 15:17:30 »

Nihat ev için gerçekten çok eğlenceli bir uygulama. Ben de çalışma odamızın tavanına ölçekli bir şekilde gök atlasını yapmayı planlıyorum Gülümseme balkondan dışarı  gökyüzüne baktığımda artık Avcı(orion) bile çok zor seçiliyor. Geçenlerde eşim yeşil, beyaz, sarı ve turuncu renklerden oluşan fosforlu plastiklerden getirmiş. Yıldızları görünen parlaklıklarına göre uygun renklerden tavana yapıştırmayı düşünüyoruz. Gülümseme

Yıldızların kendi renklerine göre yapınca çok güzel görünür, güzel bir fikir  Gülümseme
ucankut
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 22 Kasım 2010 22:58:37 »

Merhaba,

Sega Toys un HomeStar Planetarium denen bir ürünü var aşağıda videosunu izleyebilirsiniz;
http://www.youtube.com/watch?v=nZThRFIGf3o

Bu cihaza farklı diskler takarak değişik görüntüleri tavana yansıtabiliyorsunuz. Biraz daha anlayacak yaşa gelsin bizim oğlana için bunlardan birtane almayı düşünüyorum.
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : 24 Kasım 2010 20:54:46 »

ooo Andromeda ablacığım nerelerdeydiniz? Tekrar hoşgeldiniz Gülümseme
Hoşbulduk Raşid Gülümseme
Zaman bulabildikçe buralardayım Göz kırpan

Bu arada ben de Eryaman Migros'ta geçen ay gezegen evi (Planetaryum) şeklinde yansı veren gece lambası gördüm. Süperdi  Şaşırmış  tabi fiyatı da o an için süperdi  Kararsız alamadım  Ağlayan

Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #18 : 24 Kasım 2010 23:57:36 »

Çok iyi fikir...

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #19 : 28 Kasım 2010 12:55:56 »

Benim odamda da 6-7 yıl önce yapıştırdığım fosforlu yıldızlar vardı... Tabii hiç bir özelliğe göre dizilmemişlerdi, 1x1 metrekarelik bir yere sığdırmıştım... Eskiden sırf gece daha iyi parlasın diye el feneriyle fosforlu yıldızları "şarj ederdim" Kahkaha Hala duruyorlar Gülümseme
Çocukluk işte Gülümseme

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
Efendine söyle, Merci-Dâbık'ta karşıma çıksın!"
Yavuz Sultan Selim Memlük elçisini ülkesine geri gönderirken...
Sayfa: [1] 2 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.221 Saniyede 168 Sorgu ile Oluşturuldu