yeni meraklı
Forum Üyesi
|
 |
« : 27 Mayıs 2010 23:16:26 » |
|
Arkadaslar hepinize selamlar, Uzun bir süredir teleskop almak isteyen birisi olarak uygun ürünü seçmekte zorlanıyorum. Bu aslında teleskop alırken nelere dikkat edilmesi konusunda çok sınırlı bilgimden de kaynaklanıyor. Ancak araştırmalarım sonucu bir linke ulastım ve fiyatları bana uygun gorundu. Telekop ile yapmak istedigim ise gokyuzu fotorafı cekebilmek. ilk sorum linkteki teleskoplardan hangısıni tavsiye edersiniz? http://www.telescope.com/control/doCompareikinici sorun ise fotograf çekebilmek için slr tipi fotograf makinesi mi kullanmak gerekli yoksa digital makinelerde bu isi gorur mu? ayrıca bilgidiniz uygun baska teleskop alternatifleri varsa onlar konusundaki tavsiyeerinizi de aalbilirm . Not: Butce 500 $ kadar dır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2010 13:04:16 » |
|
Merhabalar, Teleskop alırken dikkat etmek gereken noktalardan bir tanesi ne yapmak istediğimizi bilmek ve ona uygun türde teleskop seçmek. Gökyüzü fotoğrafı seçmek istediğinizi söylemişsiniz. Bunun için ise Schmidt-Cassegrain türü teleskoplar daha uygundur. Mercekli ve aynalı sistemlere sahip olduğundan mercekli teleskoplara ve aynalı teleskoplara göre hem kısa ve hafif kalır hem de görüntünün kalitesi yüksektir. Verdiğiniz linkte teleskopları göremedim, acaba bu bilgisayardan dolayı mı açamadım yoksa link yanlış olabilir mi? Fotoğraf makinesi olarak da DSLR fotoğraf makinelerinin iyi olduğunu biliyorum..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yeni meraklı
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2010 21:48:46 » |
|
Merhaba, verdiğim linkte bir sorun var o yuzden acılmıyor ben de simdi acamadım dun bır sorun yoktu halbukı. digital fotograf makınem ıle teleskopu bırlestirip genis kapsamlı fotograf cekmek istiyorum ve görüntü kalitesinin tabiki iyi olması tercihim. yani digital makine ile teleskop uyumlu olur mu? yoksa bir slr makine almak mı gerekiyor? http://www.telescope.com/control/telescopes/cassegrain-telescopes/orion-apex-90mm-min-eq-maksutov-cassegrain-telescope bu linkteki teleskop sizce nasıl? anlamadıgım bır kac konu var teleskoplar hakkında mesela; 1- Refractor, Reflector, Cassegrain arasındaki fark ne? 2- Altazimuth, Dobsonian, Equatorial arasındaki farklar nedir? mount type lar arasındaki farklar yani?  ? tesekkurler hoscakalın...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Burak Akkus
|
 |
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2010 04:25:03 » |
|
Refractor -> mercekli teleskoplar İlk yapılan teleskoplardır. dürbün gibi düşünebilirsiniz.Bunları ay, yıldız kümeleri, gezegenler ve parlak bulutsular için kullanabilirsiniz. Daha çok giriş seviyesinde gözlem için uygun diyebiliriz. (Refractor, Galileo, Galileoscope gibi aramalarla daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz) Reflector -> aynalı teleskoplar Bunlar büyük mercek yapımını zorlukları ve mercekleri dezavantajlarının anlaşılmasıyla ortaya atılmıstır. Işığın bir çukur aynadan yansımasıyla görüntü oluşur Bunlarla aynanın büyüklüğüne bağlı olarak her türlü gözlemi yapabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz (gezegenlerden derin uzaya kadar). (Newton bu türün öncüsü sayılır, Newtonian telescope şeklinde de arayabilirsiniz) Cassegrain-> aynalı teleskoplar Newton tipi aynalı teleskoplar maalesef biraz büyük oluyorlar. Bu sorunu çözmek için ikincil ayna (büyük 6, 8 10 inc diye adlandırlıp teleskobu 'gücünü' belirleyen birincil ayna ouyor) ışığı teleskop tüpünün dışına göndermek yerine birincil aynanın ortasındaki deliğe gönderecek şekilde düzenleniyor. Bu şekilde teleskobun boyu öncekinin yarısına iniyor diyebiliriz. Cassegrain tipi teleskopların Schmidt, Maksutov, Klevtsov gibi farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar aynayla birlikte merceklerden de yararlanarak -aynalı ve mercekli teleskopların güçlü yönleri birleştirilerek- yapılan günümüzün en iyi teleskoplarındır. Özellikle Schmidt türleri en popüler teleskoplardır.
Altazimuth ve Equatorial mount ise teleskobun hareket kabiliyetini ya da yönünü anlatmak için kullanılır. Altazimuth -> Bu tür bir ayak üstünde duran teleskoplar yukarı-aşağı (altitude) ve sağa-sola (azimuth: ufuk çizgisinde olusan 360 derecelik cember diyebiliriz) hareket ederler. Bu gökyüzünde bir yeri anlatmak için kullanılan koordinat sisteminden gelmektedir. Ayrıca bu iki eksende çok basit bir harekete sahip olması kolaylık sağlar. Equatorial -> Bu tür ayaklar ise dünyanın hareketine paralel şekilde dönebilirler (dünyanın eksenini takip ederler). Sadece tek bir eksende hareket ederek bulduğunuz bir gök cismini takip edebilirsiniz. Bu durum teleskobun kaymasından doğacak hataları en aza indirdiği için fotoğrafçılık için en uygun ayak türü budur. Fotoğrafçılar bu nedenle teleskoplarını ekvatoral ayaklarla kullanırlar.
Dobsonian ise Altazimuth ayaklı Newton tipi teleskoplar için kullanılan genel bir isimdir(adı tahmin edeceğiniz gibi bu türü bulan Dobson'san geliyor). Altazimuth ayaklar ekvatoral olanlara göre çok daha basittir. Bu nedenle bu türde teleskop yapımı oldukça kolay ve popülerdeir. Pek çok amatör teleskop yapımcısı bu yöntemi kullanır. Newton tipi bir teleskobu altazimuth bir tabana yerleştirirler. Biraz uğraş ve sabırla çok kaliteli bir teleskobu çok ucuza yapabilirsiniz.
Sizin özellikle fotoğrafçılıkla uğraşacağınızı da göz önüne alarak bütçenize uygun ekvatoral ayaklı bir Cassegrain türünü tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Ancak daha iyi bir görüntüye Newton türünde daha ucuza sahip olabilirsiniz. Teleskobunuzun bir takip motoruna sahip olması fotoğrafçılık için oldukça önemlidir. Fotoğraf makinesi tercihiniz SLR ya da özellikle DSLR olarak kullanmanız önemli. Pozlama süresi (gökyüzü için oldukça uzun olacaktır), diyafram açıklığı (F) ve hassasiyet (iso-asa) değerlerini istediğiniz gibi yönetebilmeniz gerekiyor.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2010 03:31:03 Gönderen: Burak Akkus »
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2010 05:06:41 » |
|
Eğer teleskobu belirli bir yere sabitlemeyi düşünüyorsanız bence Newton almanız da fayda var. Aynı fiyata Schmidt-Cassegrain'e göre daha büyük bir teleskoba sahip olursunuz. Ayrıca Newton'da fotoğrafçılık daha iyidir. Schmidt Newton da alabilirsiniz. Bu arada bir düzeltme yapmak istiyorum Schmidt veya Magsutov camlar mercek değildir. Küresel ayrışmayı önlemek için konulan düzeltici camlardır. Eğer teleskobunuz sabit olmayacaksa apokromatik mercekli (refractor) teleskop önerilir. Bu teleskopların görüntü kalitesi diğerlerine göreoldukça yüksektir. Orion'un 499$'lık 80mm var. http://www.amazon.com/Orion-ED80-80mm-Refractor-Telescope/dp/B0000XMTCY
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yeni meraklı
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #5 : 02 Haziran 2010 19:10:13 » |
|
verilen bilgiler gerçekten çok işime yaradı ve şu an cassegrain ve equatorial olan bir teleskop seçmek konusunda bir adım atmış oldum. Ancak sormak istedığım bir baska husus ise sahip olduğum digital canon marka fotograf makinemin fotografcılık icin uygun olup olmadığı. seçilen cassagrain equatorial bir teleskop ile digital slr degil ya da dslr degil sadece digital bir makinenin fotografcılık icin uygun olup olmadıgı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #6 : 03 Haziran 2010 21:10:22 » |
|
Eğer SLR makine kullanmıyorsanız fotoğraf çekmez sadece gezegen fotoğrafçılığı için işe yarayabilir. Derin uzay cisimleri için çok zor. SLR makinenizi teleskoba bağlarken T-adapter diye tabir edilen bir ara parça kullanmanız gerekiyor. Bu adaptöre M42 halkası takarak normal vidalı sistemi kilit sisteme dönüştürebilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nihat celik
|
 |
« Yanıtla #8 : 02 Eylül 2010 17:21:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #9 : 02 Eylül 2010 17:35:56 » |
|
İkinci teleskop, celestron dediğin gibi başlangıç seviyesindekiler için iyi.. Yıldız kümeleri, parlak gökadalar, Ay'ın kraterleri, denizleri, gezegenler... görülebilir.
İlk teleskop, meade diğerine göre her açıdan daha iyi. Fiyat hariç tabi.. Açıklığı, diğerine göre az da olsa fazla , yani daha fazla ışık topladığından daha sönük gökcisimlerini görebilirsin.. Daha net görüntü de alabilirsin, eğer gökyüzü fotğrafçılığı yapmak istersen..
Yani bence ilk teleskop daha iyi..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #10 : 02 Eylül 2010 20:34:16 » |
|
Celestron bombaymış. F 3.95 diyor. Ülkeri bu teleskoptan görmeyi çok isterdim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nihat celik
|
 |
« Yanıtla #11 : 03 Eylül 2010 00:11:50 » |
|
Celestron bombaymış. F 3.95 diyor. Ülkeri bu teleskoptan görmeyi çok isterdim  alim sana raşidim, çok param var, seni bile satın alıp tekrar sana hediye edebilirim. o derece 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #12 : 03 Eylül 2010 00:42:00 » |
|
Vallaha mı? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cüneyt
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #13 : 03 Eylül 2010 12:40:02 » |
|
Merhaba Nihat bey yukarıda linklerini verdiğiniz her iki teleskopta D-SLR ile derin uzay fotoğrafçılığı için uygun değil...
Elinizde hangi fotoğraf makinası var?
Selamlar, Cüneyt
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2010 12:41:55 Gönderen: Cüneyt »
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #14 : 03 Eylül 2010 18:08:13 » |
|
Makinesi yok  Etx-90 dslr için uygun diye biliyordum. Neden uygun değil dediniz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cüneyt
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #15 : 03 Eylül 2010 20:54:21 » |
|
Merhaba Etx-90'a D-SLR tabiiki takılabilir ancak odak oranı f/13.8 olduğundan çok çok yavaş bir teleskop.Derin uzay fotoğrafı çekmek için poz süresini inanılmaz ölçüde uzatmak gerekecek,bu süre içinde kundağın takibi zaten yetersiz kalır... D-SLR kullanarak Etx-90,105 veya 125 olsun bence sadece ay fotoğrafı çekilebilir.Ondada zaten 1/125 veya 1/250 gibi çok kısa bir pozlama süresi yeterli oluyor...
Yukarıda belirttiğiniz gibi bu iş için en iyi teleskop apocromatik bir refraktör,linkini verdiğiniz Orion'un 80mm lik teleskobu 499$'lik abd fiyatıyla en uygun olanı.Ancak onu yurt içinden almaya kalktığınızda tahminen fiyatı 1000$'ın altında olmaz...
Alternatif olarak biraz hantalda olsalar hızlı olmaları nedeniyle f/4--f/6 gibi odak oranlı bir Newton'da tercih edilebilir...
Başka bir noktada Etx lerin kundaklarıda derin uzay fotoğrafçılığı için uygun değil, derin uzay fotoğrafçılığı için kundağın ekvatoryal tipte olması gerekiyor...
Sonuçta bu bütçe biraz yetersiz,makinanız olsaydı hiç teleskop almadan sadece motorlu bir ekvatoryal kundak alarak ve makinayı kundağa bağlayarak çekimler yapabilirdiniz. Ben geçen sene bu şekilde geniş açı çekimleri yapmaya başladım.... Başlangıçta bir teleleskop gerekmiyor,teleskop daha sonrada alınabilir...
Selamlar, Cüneyt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #16 : 03 Eylül 2010 21:36:16 » |
|
ETX'lerde kundak bir çubuk yardımıyla kaldırılarak ekvatoryal hale gelebiliyor sanırım. ETX-125'de öyle bir sistem vardı. Dediğiniz doğru F oranı çok yüksek, bu da gezegen fotoğrafçılığı için oldukça avantajlı olur. Fakat bence küresel yıldız kümeleri için de kullanışlı olur gibime geliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cüneyt
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #17 : 03 Eylül 2010 22:38:51 » |
|
Evet doğru sanırım sadece Etx-125'te var istendiğinde ekvatoryal hale getirilebiliyor.Etx lerden hiç kullanmadım ama bu haliylede bana çok iyi bir ekvatoryal takip yapacakmış gibi gelmiyor... Bu sistemde polar dürbün olayı olmadığı için kutup ayarı teleskop kullanılarak yapılacak yani daha uzun bir iş,ciddi bir dezavantaj... Derin uzay fotoğrafçılığı için benim tercihim yinede klasik bir ekvatoryal kundak olurdu... Belki M13 gibi parlak sayılabilecek küresel yıldız kümeleri çekilebilir,internette örnek fotolara bakmak lazım... Bu arada benim bu yaz çektiğim M13 şöyle çıktı: 16.07.2010 saat:23.15 Perşembe / Ordu Orion 8'' Newton f/4 , Atlas EQ-G DSS( 16X30'' / iso 800 ) Canon 5D http://www.flickr.com/photos/cneyt/4811503583/sizes/l/in/photostream/Selamlar, Cüneyt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #18 : 04 Eylül 2010 04:04:32 » |
|
Vay canına! Çok güzel çıkmış. Ayrıca NGC6207 de gözüküyor aşağıda. Yalnız renk biraz mor gibi, makineniz modifiyeli mi yoksa? Rengin mor çıkmasının sebebi ondan mı?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cüneyt
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #19 : 04 Eylül 2010 10:51:03 » |
|
Merhaba malesef makina modifiyeli değil,ben sıklıkla gündüz fotoğraflarıda çektiğim için modifiyeli bir model almadım.Zaten modifiyeli bir makinayı yurtiçinden bulmakta zor dışarıdan almak gerekiyor... Neden mor çıktığını bilmiyorum belki birleştirmeyi yaptığım DeepSkyStacker pogramından yada makina kaynaklı olabilir.Henüz pogramı tam çözemedim renk kanalından biraz daha ayarlama yapılabilir,teleskoplu çekimlere yeni yeni geçtim...
Selamlar, Cüneyt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|