Merhaba Nihat bey ebay'dan teleskop almanın iki riski var:
Teleskobu garantisiz aldığınızı kabul edeceksiniz,kırık gelmesi vaya sonradan arızalanması halinde tekrar geri yollamanız ve muhatap bulmanız zor.Bazen ebay'da çok uygun fiyatlarlarla teleskoplar satılıyor.Sizi çok etkilemeyecek bir rakkam olursa bu riske girilebilir...
İkinci olarak yurtdışından teleskop aldığınızda emniyet ve valilik gibi kurumlarla yazışmalar yapmanız ve emniyet izin yazısı almanız gerekiyor.Benimde başıma geldi biraz uğraştırıyor ama sonunda teleskop elinize geçiyor...
Sene başında ebay'dan dağ bayır gözleminde kullanmak için acromatik bir tüp aldım.( Meade 80mm f/10 refraktor ) Fiyatı 29$ + 55$ kargo ücreti yani bana 135 TL'ye mal oldu.Teleskop iki hafta içinde ABD'den Ordu gümrük müdürlüğüne geldi.Beni aradılar ve emniyetten izin yazısı almam gerektiğini söylediler,önce ordu emniyetine ve valiliğe yazı yazdım.Sonra onlar ankara emniyet müdürlüğüne yazıları yolladılar.Yaklaşık 2.5 ay sonra emniyet izin yazısı elime geçti Ordu gümrük müdürlüğüne gittim.Teleskobu alabilirsiniz dediler ama önce %20 gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor dediler, teleskoba ebay üzerinden 29$ ödeme yaptığıma ilişkin dekontu gösterdim kabul etmediler.Biraz uğraştıktan sonra herhangi bir ücret ödemeden maceralı bir şekilde teleskobu aldım.Daha fazla zorluk çıkarsalardı teleskobu almadan geri dönecektim...
Eğer ABD'den gelecek bir arkadaşınız yolu ile alacaksanız çok büyük olmadıkça bir sorun olacağını sanmıyorum...
Fotoğrafçılığı düşünmüyorsanız en iyi tercih bir dobson olacaktır,yurtiçinden alacaksanız şuna benzer bir şey olabilir:
http://www.teleskobum.com/StockProperties.php?SCode=ORION9964150mm açıklık iyi bir başlangıçtır...
Selamlar,
Cüneyt