ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« : 08 Mayıs 2010 23:09:08 » |
|
Nasıl oluyor da evrenin ısısı en ücra yer diyebileceğimiz bölgeler de bile aynı oluyor?
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2010 23:56:31 Gönderen: Kemal »
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

En iyi yol, bildiğin yoldur...
|
 |
« Yanıtla #1 : 08 Mayıs 2010 23:16:00 » |
|
Bu konuda benim fazla bir bilgim yok ama şunu sorma gereğini hissettim.
Acaba ısıdan kastınız sıcaklık mı? (Bildiğiniz gibi sıcaklık ve ısı farklı kavramlardır.)
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2010 23:56:38 Gönderen: Kemal »
|
|
"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam." Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #2 : 08 Mayıs 2010 23:22:50 » |
|
Sııcaklığını kasdetmiştim 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2010 23:56:45 Gönderen: Kemal »
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

|
 |
« Yanıtla #3 : 08 Mayıs 2010 23:55:38 » |
|
O zaman az da olsa bir bilgim var  . Sıcaklık evrenin neresinde olursa olsun alabileceği minimum değer -273 0C'dir. Bundan daha düşük bir sıcaklıkta bulunamaz hiçbir şey. Evrende de o kadar boşluğun sıcaklıklığı artıracak bir olay olmadığı sürece sıcaklık da -273 0C de kalıyor. Not: Sıcaklık arttıkça moleküller titreşmeye başlar. Sıcaklık artıkça bu titreşim gittikçe artar. Soğurken de bu olayın tam tersi oluyor yani titreşimler azalıyor. -273 0C de hareket artık duruyor ve madde (benim bildiğim) hiçbir şekilde bundan düşük bir sıcaklıkta bulunamıyor. Ayrıca bildiğiniz gibi 0 0K 'ne mutlak sıfır denmesinin nedeni de bu. Hiç bir zaman - ... 0K sıcaklığında bir şey göremezsiniz. (0 0K = -273 0C)
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 09 Mayıs 2010 17:13:02 Gönderen: Kemal »
|
|
"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam." Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2010 16:19:30 » |
|
Evrenin sıcaklığı genel olarak aynı 2,7 K ve bu evrenin ilk oluştuğu andan kalma bir sıcaklık. Evren başlangıçta çok sıcaktı ve genişledikçe soğumaya başladı ve bugünkü 2,7K değerini aldı. Penzias ve Wilson tarafından tesadüfen keşfedilen bu sıcaklık Evrensel Mikrodalga Arkaplan Işınımı olarak adlandırlıyor. Arno Penzias ve Robert Wilson radyo teleskobuyla çalışırlarken bir parazite rastlıyorlar. İlk başta bu prazitin kuş pisliklerinden kaynaklandığını düşünüyorlar ve radyo teleskobun her yerini temizledikten sonra bakıyorlar ki bu parazit hala devam ediyor. Aslında George Gamow, Ralph Alpher, ve Robert Herman'dan oluşan bir grup böyle bir sıcaklığı öngörüyorlar fakat kuramlarının doğruluğuna dair veirarıyorlar. Daha sonra Penzias ve Wilson'ın keşfini duyduklarında kuramlarının doğru yolda olduğunu anlıyorlar. Penzias ve Wilson 1978'de keşiflerinden ötürü Nobel Ödülü'ne layık görülüyorlar. Peki bu ışınım neden her yönden geliyor ve aynı sıcaklıkta? Işınımın her yerde eşit olmasının nedeni evrenin bir noktadan genişliyor olmaması. Her gökada birbirine göre uzaklaşıyor aslında hiç biri merkezde değil. Bu en çok balon benzetmesiyle anlatılır. Üzerinde noktalar olan bir balon düşünün. Balaon genişledikçe noktalar birbirinden uzaklaşır fakat her nokta aslında kendi emrkezde diğer noktalar ondan uzaklaşıyormuş gibi görür. Fakat aslında genişlmenein bir merkezi yoktur. Evrenin genişlemesi de tıpkı buna benzer fakat bu benzetmede balon yüzeyi 2 boyutlu evren ise genel oalrak 3 boyutlu. Bu yüzden bire bir bir benzetme oalrak düşünmeyin. Aslında 90'larda COBE'nin yaptığı ardından da WMAP'ın yaptuığı hassas gökyüzü haritalandırması sonucunda aslında evrenin her yerinin aynı sıcaklıkta olmadığı bazı küçük dalgalanmaların olduğu görüldü. Bunun tam nedeni hala açıklanamıyor diye biliyorum.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2010 23:34:23 Gönderen: Nükleer Kedi »
|
|
|
|
|
andromeda-senem
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #5 : 08 Aralık 2010 20:42:36 » |
|
Arno Penzias ve Robert Wilson yaptıkları keşfin ne kadar büyük olduğunu başlangıçta anlayamıyorlar. Tüm düzeltmelere rağmen aynı frekansı duymak onlara bir hata yaptıklarını sandırıyor. Taşkın Tuna bu olayı "Ol Dedi Oldu 1 (Big-Bang'ın Nefes Kesen Öyküsü)" kitabında ayrıntılı olarak anlatmış.
|
|
|
|
|
|
"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK "İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #6 : 08 Aralık 2010 23:35:08 » |
|
Bu arada geçen rüyamda şiddetle Gamow'u savunuyordum birilerine karşı 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2010 00:21:00 » |
|
Bu arada geçen rüyamda şiddetle Gamow'u savunuyordum birilerine karşı  Öff Nükleer Kedi, gecenin bu saatinde 'Garnow'da nedir ki diye Viki'yi açtırma!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #8 : 09 Aralık 2010 00:26:46 » |
|
Aslında George Gamow, Ralph Alpher, ve Robert Herman'dan oluşan bir grup böyle bir sıcaklığı öngörüyorlar fakat kuramlarının doğruluğuna dair veirarıyorlar. Daha sonra Penzias ve Wilson'ın keşfini duyduklarında kuramlarının doğru yolda olduğunu anlıyorlar. Penzias ve Wilson 1978'de keşiflerinden ötürü Nobel Ödülü'ne layık görülüyorlar. Yukarıda bahsedince sormazsınız sandım  Bu ara Dirac'ın hayatını okuyordum da, Gamow'la bayağı bir yakınlıkları vardı. Hatta Gamow'un karısı ona Rusça öğretirken bu da ona direksiyon dersi veriyormuş. Karısı Dirac'a yazıyormuş sanırım ama Dirac onu sallamamış 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #9 : 09 Aralık 2010 09:55:38 » |
|
 Haklısın dikkatimden kaçmış. Dirac o zamanlar denklem kuruyor,bununla mı uğraşacak fakir 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #10 : 09 Aralık 2010 11:46:51 » |
|
Daha sonra Dirac Amerika'da Eugene Wigner'in kız kardeşiyle tanışıyor. Bu sefer Manci ona yazıyor bu yine sallamıyor ama daha sonra bu da ona yazıyor ve sonunda dul ve çocuklu bir kadın olan Manci ile evleniyor ve ömürleriinin sonuna kadar beraber yaşıyorlar 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #11 : 09 Aralık 2010 16:12:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

|
 |
« Yanıtla #12 : 09 Aralık 2010 19:13:20 » |
|
'Evrenin sıcaklığı' konu başlığında konuşulana bak: Manci, Dirac'ın dedikodusu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #13 : 09 Aralık 2010 22:05:05 » |
|
Arada bir böyle hoşluklar forumu neşelendiriyor Kemal 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Armağan
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #14 : 14 Aralık 2010 17:37:32 » |
|
Katılıyorum Ayfer abla 
|
|
|
|
|
|
"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik. Efendine söyle, Merci-Dâbık'ta karşıma çıksın!" Yavuz Sultan Selim Memlük elçisini ülkesine geri gönderirken...
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #15 : 14 Aralık 2010 17:54:10 » |
|
Gamow'un karısından bahsetmedim bile 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sedna
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #16 : 14 Aralık 2010 18:57:57 » |
|
Gamow'un karısından bahsetmedim bile  Anlatsana abi,merak ettim şimdi 
|
|
|
|
|
|
Proud to be a GRYFFİNDOR! gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #17 : 14 Aralık 2010 23:43:17 » |
|
Gamow'un karısından bahsetmedim bile  Masalcı Kedi ; 2,7 k kaç dereceye denk geliyor? 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2010 23:48:47 Gönderen: ayfer »
|
|
|
|
|
seco
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #18 : 15 Aralık 2010 01:02:05 » |
|
2,7 K = -270,3 C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #19 : 15 Aralık 2010 02:23:55 » |
|
Kelvin= Celcius(santigrad)-273 derece oluyor. Bu arada 1948'e kadar santigradmış 1948'den sonra Celcius'a dönüştürmüşler ama biz hala santigrad kullanıyoruz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|