ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 18:14:22

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Gökbilim
| |-+  Gökbilim Tarihi - Gök fiziği - Kuantum Fiziği- Evrenbilim
| | |-+  Uzay Dokusundaki Yamulma
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Uzay Dokusundaki Yamulma  (Okunma Sayısı 998 defa)
ayfer
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 01 Mart 2010 22:25:27 »

"Dünya; Güneş gibi kütle çekim etkisine sahip olduğu için uzay dokusunu yamultur ve Ay"ı yörüngede tutar. Uzamsal yamulmanın büyüklüğü de güneşe olan uzaklık arttıkça azalır" deniliyor.Demek oluyor ki,mesafe büyüdükçe kütle çekim etkisi de azalıyor.
Öncelikle uzayın 3 boyutlu yamulması fiziki olarak tespit edilebiliyor mu?
Güneş"ten çok uzakta bulunan Neptün"ün kütle çekimi çok zayıfsa 13 uydusunu nasıl yörünge de tutabiliyor. Masum
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #1 : 01 Mart 2010 22:47:22 »

Ben bu işlerden pek anlamam ama bahsettiğiniz uzay dokusu ile yörüngede tutma farklı 2 konu gibi geldi bana... Kütlesinden dolayı Güneş uzay dokusunu yamultur ama gezegenleri çevresinde dolanmasıyla bu olayı ben pek ilişkilendiremedim... Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 01 Mart 2010 23:49:44 »

Aslında bahsettiğiniz yamulma genel göreliliğe göre dört boyutlu bir yamulma (3 uzay boyutu ve zaman). Fakat 4 boyutlu bir yamulmayı göstermek zor olduğu için temsili olarak iki boyutta gösterilir genelde (bir uzay boyutu bir zaman boyutu). Oradaki yamulma aslında Güneş'in yakınlarında bile  fazla olabilir fakat Dünya gibi uzak yerlerde bu etki daha da az.  Merkür'de bile bu etki çok az fakat 1880'lerde Merkür'ün yörüngesindeki bazı sapmalar gökbilimcilerin kafasını karıştırmıştı. Hatta orada başka bir gezegenin olduğu bile düşünülmüştür. Daha sonradan sorunu genel görelilik (Einstein) çözmüştür. Uyduyu yörüngede tutmak ise genel olarak gezegenin kütleçekimine bağlı bir şey. Neptün'ün Güneş'ten uzak olması onu çok fazla etkilemeyecektir. Burada kastettiği aslında Güneş'ten uzaklaştıkça bükülme azalır ve gezegenlrrin tutunması zorlaşır (daha az kütleçekimin etkisinden dolayı). Bu arada laf arasında belirtelim Neptün'ün uydusu Triton diğer uydulara göre ters yönde dolanan tek uydudur. Bu uydunun aslında Kuiper Kuşağı'ndan yakalanmış bir nesne (cüce gezegen) olduğu düşünülüyor.

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 08 Mart 2010 14:23:05 »

Uzak gezegenlerin uydularını etrafında tutabilmeleri kendi kütleçekimleriyle ilgilidir.
Yani Güneş'ten uzak olmaları uydularını tutamayacakları anlamına gelmez.

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
seco
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 10 Mart 2010 01:56:19 »

Ben bu işlerden pek anlamam ama bahsettiğiniz uzay dokusu ile yörüngede tutma farklı 2 konu gibi geldi bana... Kütlesinden dolayı Güneş uzay dokusunu yamultur ama gezegenleri çevresinde dolanmasıyla bu olayı ben pek ilişkilendiremedim... Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Aslında uzay zaman dokusunun yamulması ve kütle çekimi aynı şey. Yani kütlenin kütleye etkisini inceleyen iki farklı yaklaşım. bir yaklaşım uzay zaman dokusunun yamulmadığını sadece kütleçekimsel alan olduğunu söyler diğer yaklaşım ise kütle çekimi diye bişey olmadığını bunun uzay zaman dokusunun yamulması olduğunu söyler. Kabaca bakıldığında bu iki yaklaşım da aynı sonucu verir. Kütle bir başka kütleye doğru düşer. Sanırım bir de her ikisini de yok sayıp graviton parçacıklarından bahseden bir yaklaşım daha var.
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 10 Mart 2010 03:53:17 »

Aslında hiç biri birbirini yok saymıyor. Kütleçekimi var fakat bu uzay-zaman dokusunda bükülmeye neden oluyor. Kütleçekim alanın yaratılması da graviton adlı kütlesiz parçacıkların değiş tokuşuyla oluyor.

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.155 Saniyede 77 Sorgu ile Oluşturuldu