ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 18:00:53

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Amatör Gökbilim
| |-+  Amatör Gökbilim - Amatör Gökbilimciler - Topluluklar
| | |-+  Lise 4 Astronomi Yazılı Soruları
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Lise 4 Astronomi Yazılı Soruları  (Okunma Sayısı 14964 defa)
ayfer
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #80 : 11 Ocak 2010 00:27:57 »

Bu söylediklerinize ben de katılıyorum zaten. Fakat bu terimlerin Türkçe karşılılarını kullanmanın önüne geçemez. Yani "biz geri kaldık ileri geçmek için çok çalışmalıyız o yüzden bu terimleri Türkçe'ye çevirme işini boş verin, ona vaktimiz yok" gib ibir mantık olmamalı.

Türkçe hassasiyeti konusunda haklısın ama ,mesele çok zorlandığında komik şeyler ortaya çıkabiliyor..Kullanıcı olan bizler onaylamışsak zaten sorun yok.Aksi takdirde TDK gibi oluruz.Yabancı kelimelere kimsenin kullanmadığı Türkçe karşılıklar bulmaya çalışıyor.Otobüse,"çok oturgaçlı götürgeç "karşılığı olabileceği gibi.

"Canım şimdi helva çekti." Helva Türkçe değil.Ne yapacağız şimdi"TDK'ya başvurup güzelim" helvayı"komiklik unsurumu yapalım.Dil çok geçişken bir şey.Türkçede konuştuğumuz bir sürü farsça kelimeyi İranlılarda türkçe olarak konuşuyor.
Ne yapalım şimdi? Gülümseme
İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #81 : 12 Ocak 2010 22:07:45 »

Kıssadan hisse Gülümseme :

1. Türkçe kurgusu bakımından adeta matematiksel kurallarla ifade edilebilecek kadar sistematik bir dildir. Belirli bir kök üzerinden yüzlerce hatta binlerce kelime bu belirli kurallara göre oluşturulmuştur ve her an oluşturulabilir. Hatta hayatlarında ilk defa duydukları yeni oluşturmuş türkçe kelimeler karşısında bütün türkçe bilenler anlamlı tepki verir. Dilimiz gerçekten çok yönlü ve mantıklı bir kurguya sahip.

2. İngilizceyi bırakmak ve işaret dilleriyle konuşmak bence ingilizce öğrenmeye ya da konuşmaya üşenmek gibi geliyor Gülümseme Bir seminer vermek için gittiğiniz dünyanın bir köşesinde işaret dilleriyle bir karadeliğin milyarlarca yıl sonunda bilmem ne kadar kütleli yıldızları ve galaksileri yutacağını anlatabilecek bir babayiğit var mı? Dilimize sahip çıkalım ancak dünyanın bütün dillerini de oldukları yerlerinde görelim. Herkes istediği dili öğrenebilir ama mantık olarak dünyada en çok konuşulan ve öğretilen dili öğrenmek en uygunudur ki gerektiğinde çalışmalarını anlatabilirsiniz, gerektiğinde canınızı kurtabilirsiniz hatta gerektiğinde sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. Diğer diller "kaka" değil Gülümseme

3. Bilimi ne kadar üretip üretmediğimiz bilim dilinin yabancı kelimelerden oluşması konusunda"hoşgörülü" olmamızı gerektirmez. Hatta bunun için bir kriter bile değildir. 1. maddede bahsedilen sebeplerden dolayı her türlü yabancı kökenli kelime için türkçe bir karşılık bulabiliriz. Bütük patlamayı hangi amaçla kullanıp kullanmadığımıza göre büyük ya da küçük harfle yazılabilir, özel bir isim olmak zorunda değildir. Evrim teorisine evolution teorisi demiyoruz ya da görelilik teorisine de relativty teorisi demiyoruz, o zaman bing bang teorisine de büyük patlama teorisi diyelim. Big bangin daha yaygın olduğunun düşünülmesi "The Big Bang Theory" isimli dizi filmden sonra olmuştur heralde.

4. Gökhan sanırım onların hepsini takır takır yazmadın, çatır çatır kopyaladın Gülümseme Linklerini rica etsek altlara bir yere. En azından aldığın yerin ismi (Vikipedi bile olsa).

PeRSeuS - The humanoid hero of all gods!
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #82 : 16 Ocak 2010 02:10:19 »

Kendi yazılı sorunlarımdan 98 aldım! Cevap anahtarına Geoit diye yazdım, sınavda da öyle yazdım, hoca "Geoid olacak" diye puan kırdı. Türkçe dersinde olsak hani... Neyse sayesinde sınıfa maskara oldum...

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
Efendine söyle, Merci-Dâbık'ta karşıma çıksın!"
Yavuz Sultan Selim Memlük elçisini ülkesine geri gönderirken...
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #83 : 16 Ocak 2010 03:21:46 »

Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha üzülme armağan ufak başarısızlıklar sonradan hep usta olanların başına gelirmiş... Böyle yorumla sende olur mu? Göz kırpan

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #84 : 16 Ocak 2010 07:51:33 »

Sırıtan Sırıtan Sırıtan
Kendi yazılı sorunlarımdan 98 aldım! Cevap anahtarına Geoit diye yazdım, sınavda da öyle yazdım, hoca "Geoid olacak" diye puan kırdı. Türkçe dersinde olsak hani... Neyse sayesinde sınıfa maskara oldum...

Boşver... Eminim ki o hoca kendi alanında bir sınava girse o notu bile alamaz. Takılma bu tip şeylere.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
sedna
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #85 : 16 Ocak 2010 09:39:52 »

Benzer birşey benim de başıma gelmişti.Birinci sınıftayken,bir sınavda Atatürkü Anma Geçlik ve Spor bayramı yazacağım halde Ataürkü Anma Bayramı yazmıştım.Kadın da bana uyuzluğundan olsa gerek 98 verdi.Onun dersinden hiç 100 almadım.Neyse ben ikinci sınıftayken gitti de kurtuldum.

Proud to be a GRYFFİNDOR!
gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #86 : 16 Ocak 2010 11:27:51 »

Hoca puan kırmak için kendini o kadar kastı ki... Sınıfta GeoiD özel isim mi değil mi bunu tartıştık... Bir daha sınav sorusu hazırlarsam... O kadar dönem ödevi aldım, ortalamam 99.5 düşecek, herkesinki 100 düşerken..

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
ayfer
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #87 : 16 Ocak 2010 20:20:32 »

Hoca puan kırmak için kendini o kadar kastı ki... Sınıfta GeoiD özel isim mi değil mi bunu tartıştık... Bir daha sınav sorusu hazırlarsam... O kadar dönem ödevi aldım, ortalamam 99.5 düşecek, herkesinki 100 düşerken..

Vikipedi ye baktım ikiside kullanılıyor.Ha geoid, ha geoit.Bu durumda şunu öğreniyoruz:Birşey hocalardan fazla bilinmeyecek. Göz kırpan Bir de çok soru sorulmayacak.Kızım ilkokula giderken öğretmeni beni okula çağırıp uyarmıştı.
Hanım hanım !"Çocuğunuz çok soru soruyor." Şaşırmış
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #88 : 16 Ocak 2010 22:54:18 »

Herkes 100 olursa dikkat çeker diye korktu. Puan kırmasını anlarım da, "D-T" çatışması yüzünde kırması zoruma gitti ki, soruları ben hazırlamıştım o kadar. Neyse önümüzdeki maçlara bakacağız Gülümseme

Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #89 : 12 Mart 2010 21:18:13 »

Evet arkadaşlar, ikinci dönem ilk sınav. Kendi sorularımda 98 aldığım için bu seferki soruları başka öğrenciler hazırladı.
A Grubu:
1)Güneş Sistemi'nde bulunan 5 gezegeni yazınız.
2)Güneş'te bulunan molekülleri yazınız.
3)Astronomik aletlerin yapılış amaçları nelerdir?
4)Astronomide ve uzay çalışmalarında katkıları olan medeniyetleri sayınız..
5)Güneş Sistemi hakkında bilgi veriniz.
6)Çok hızlı hareket ettiği için "Tanrılar'ın Habercisi" anlamına gelen "Hermes" adıyla da bilinen gezegen hangisidir?
7)Her yıl Ağustos'un ilk günlerinde yaşanan meteor yağmurunun adı nedir?
8)Teleskop kullanılarak yapılmış Ay haritaları ilk ne zaman ortaya çıkmıştır?
9)Jüpiter'in bir yılı Dünya'nın kaç katıdır?
10)Güneş Sistemi'nde olup büyük bir uyduya sahip olan göreceli en küçük gezegen nedir?

B Grubu:
1)Güneş'ten sonra bize en yakın yıldızın adı ve uzaklığı nedir?
2)Güneş Sistemi'nin oluşmasına ilişkin ilk bilimsel kural nedir?
3)Kepler Yasaları olarak bilinen üç yasa neyi açıklar?
4)Galaksimiz'deki tahmini takım yıldız sayısı nedir
5)"Tedirgi" nedir?
6)Gezegenlerde bulunan materyalleri sayınız.
7)Deprem sırasında meydana gelen dalgaları yazınız
8)Merkür hakkında bilgi veriniz.
9)Güneş'in yaşı ve kütlesi nedir?
10)Elektromagnetik dalgalardan 5 tanesini yazınız.

Sorular bunlar. Geçen seferkinden daha kaliteli ama bence A grubundaki 10. soru bozuk Gülümseme. Soruları verildiği gibi yazdım, yani cümle düşüklüklerini fln görün diye. Bu arada bizim sınıftan bir arkadaş siteye girip bu yazıyı okumuş, o yüzden adımı değiştirdim. Cevapları da vereceğim Gülümseme...

sedna
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #90 : 12 Mart 2010 22:23:36 »

6. sorunun cevabı Merkür mü? Roma mitolojisinde adı Merkür çünkü.Yunan mitolojisinde ise Hermes.
« Son Düzenleme: 12 Mart 2010 22:55:41 Gönderen: sedna » Logged

Proud to be a GRYFFİNDOR!
gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #91 : 12 Mart 2010 22:30:20 »

6. sorunun cevabı Merkür mü?Roma mitolojisinde adı merkür çünkü.yunan mitolojisinde ise Hermes.

Tebrikler =)

ayfer
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #92 : 12 Mart 2010 23:02:36 »

Nedense bu soruları biraz sevimsiz buldum. Gülümseme
İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #93 : 13 Mart 2010 00:07:34 »

A grubunun 2. sorusu hatalı, ya da hatalı olmadığını düşünüp bir cevap vermemiz gerekirse: "Güneşte molekül bulunmaz, ancak elementleri merak ediyorsanız bazı elementler mevcuttur" gibisinden biraz iğneleyici bir cevap verilebilir Gülümseme

B grubunun 4. sorusunda çatlak var aynı şekilde: Galaksimizde insanların hayal ettiğinden ve benzettiğinden daha başka takımyıldızlar da mı var? Onları kim benzetmiş? Nasıl tahmin edeceğiz? Takım yıldız sayısı kesin olarak bellidir çünkü hepsi bizim hayal ürünümüzdür Gülümseme Herhalde yıldız demek istediler soruda.

Lionheart Gülümseme bence sen bu sorulara bu şekilde cevap verirsen normal şartlarda 120 falan alırsın Gülümseme Ya da soruyu hazırlayan arkadaşların 100 yerine 80 alır. Ya da son ve en kötü ihtimal, hocan ha element ha molekül, ha yıldız ha takımyıldız ne farkeder diyebilir Gülümseme

İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #94 : 13 Mart 2010 00:11:57 »

Haa bir de B grubunun 6. sorusu yine çok eğlenceli: Diğer gezegenler materyal yönünden sıkıntılı olmakla birlikte, dünyada ateş, hava, su ve tahta gibi materyaller vardır. Bunların haricinde otomobil lastiği, ıslak mendil, naneli şeker, karpuz kabuğu gibi materyallerimiz de mevcuttur Gülümseme  Bu soru olmamış, bir rahatsızlık hissi veriyor. Soruyu hazırlayan kardeşimiz atom mu, molekül mü desem kargaşasına girmiş, sonra da materyalleri yazın demiş. Zaten yukarıda da güneşte bulunan molekülleri yazın demişti. Materyal çok genel anlamda belki karşılayabilir ama bence olmamış Gülümseme
« Son Düzenleme: 13 Mart 2010 00:15:06 Gönderen: İlker Doğan » Logged

Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #95 : 13 Mart 2010 04:32:27 »

Yorum yapardım ama artık deşifre olduğum için sussam daha iyi Kahkaha

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #96 : 14 Mart 2010 02:12:32 »

4)Galaksimiz'deki tahmini takım yıldız sayısı nedir

en çok bu benim hoşuma gitti Kahkaha

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #97 : 14 Mart 2010 13:33:28 »

Tabi burada arkadaşlar bazı şeyleri karıştırmış olabilir, asıl önemli olan öğretmenin bunları düzeltmesi, mesela ben bu soruları böyle hazırlamış olsam ve öğretmen bütün sınıfa dağıtmadan önce beni yanına çağırıp doğrularını anlatsa bir daha asla bu hataları yapmazdım. Soruları hazırlarken de öğrenmek yani.... Tabi öğretmenin nasıl olduğuna bakar Gülümseme

Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #98 : 14 Mart 2010 15:24:25 »

Okulda astronomi ile ilgilenen kimse yok ki... Eğer saçma sapan sorular sorulsa bile öğretmenlerin farkedeceğini zannetmiyorum... Hatta sorular geldiğinde arkadaşlar kontrol etmem için soruları bana getirdiler desem yalan olmaz Gülümseme

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.267 Saniyede 141 Sorgu ile Oluşturuldu