ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 17:59:55

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Amatör Gökbilim
| |-+  Amatör Gökbilim - Amatör Gökbilimciler - Topluluklar
| | |-+  Lise 4 Astronomi Yazılı Soruları
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 3 ... 5 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Lise 4 Astronomi Yazılı Soruları  (Okunma Sayısı 14964 defa)
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 18 Aralık 2009 22:56:09 »

Herkese merhaba.
Astronomi yazılısı oldum. Soruları göstermek istedim. Soruların 2 tanesi yanlış. Fizikçiye sordum, o da beni hakli buldu, Astronomi yazılısını yapan Matematikçiye söyledi ama yanlış yazılının yanlış cevaplarını verdik.  Neyse işte sorular:
1)Realitivite nedir?

2)Choran nedir?(Charon demeye çalışıyor)

3)Choran kimin tarafından bulunmuştur?

4)Astronomide en eski gözlemleri hangi medeniyetler yapmıştır?

5)Fergani Astronomi için ne gibi çalışmalar yapmıştır?

6)Yıldızların parlaklıkları neden değişir?

7)El-Batani'nin yazmış olduğu kitabın adı nedir?

Karizmatikİlk medeniyetlerin Astronomi hakkındaki çalışmalarına ne neden olmuştur?

9)Avrupa'da Astronomiye en çok katkı sağlayan isimler kimlerdir?

10)En eski gözlem kayıtları hangi gezegene aittir?

B Grubundaki farklı sorular:

11)Gezegenleri tutan kuvvetin Güneş'ten kaynaklanan manyetik güç olduğunu kim bulmuştur?

12)Batlamyus'un kendi zamanına kadar ulaşan astronomi bilgilerini sentezleyip topladığı eserinin adı nedir?

13)1610'da teleskobun icadından önceki son İslam gözlem evi nerede, kim tarafından, kimin emriyle kurulmuştur?

14)Gözlemsel Astronomi ne zaman gelişmeye başlamıştır?

15)Babilliler döneminde yapılan geniş düz piramitler şeklindeki gözlem tapınaklarına ne ad verilir?

16)Güneş çevresinde 411.2 km uzakta dolanan gezegenlere ne ad verilir? (Güneş'in 411 km uzağında gezegen olduğunu bilmiyordum)

17)En eski gözlem kayıtları hangi gezegene aittir?

Sorular bunlar, bana biraz saçma geldi, yorum sizin. Özellikle 11 ve 16. sorular...
Not:Nereye açacağımı bilemedim, en mantıklı burası geldi...
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2009 23:38:48 Gönderen: Armağan » Logged

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
Efendine söyle, Merci-Dâbık'ta karşıma çıksın!"
Yavuz Sultan Selim Memlük elçisini ülkesine geri gönderirken...
İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2009 23:43:34 »

Söylediğin sorulara sadece gülüyorum Gülümseme

PeRSeuS - The humanoid hero of all gods!
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2009 00:05:03 »

Bunun astronomi soruları olduğuna emin misin? Tarih olmasın??? Ya da felsefe falan??? Sanırım dalga geçiyordu hocanız sizinle... Ertesi hafta iptal ettiğini söyler Göz kırpan Sırıtan

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2009 00:06:22 »

Armağan Astronomi dersi mi aldınız, yoksa Astronomi tarihini ööyyllee somut ne olmuş bitmiş haberimiz "olmasın" sadece ezbere birşeyler öğrenmeye çalışalım şeklinde mi?
Bir de takip ettiğim kadarıyla sen fazlasıyla ilgilisin astronomiye, hocana söyle de astronomi derslerini sen ver Göz kırpan
Kabul etmezlerse hazır yüksek lisans yapıyorum ben geliyim derslere Kahkaha
Lise 4'sünüz ama sizi yine de çocuk yerine koymak ilginç olmuş...
Bundan sonraki sınavda inşallah astronomi dersine yakışır konularla yakışır bir sınav karşınıza çıkar. Göz kırpan
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2009 00:13:47 Gönderen: andromeda-senem » Logged

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
Gökhan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2009 00:07:12 »

10. soruya ne cevabı verdin ?

Bence soruların tamamı saçma , sınavı iptal ettirin  Göz kırpan
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2009 00:08:45 »

Bence hocanın sorunu öğrencilere çocuk yerine koymak değil de adamın bilgisi buraya kadarsa yapılacak bir şey yok. Yoksa eminim ki Armağan'ın bilgisi o hocanın astronomi bilgisine beş basar.  

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 19 Aralık 2009 00:24:08 »

Zaten soruları bize vermişti, o sayede cevaplayabildik =).
Astronomiden dönem ödevi almıştım. Güneş Sistemi'ni oldukça güzel şekilde anlattım. Bunlar için de güzel 10 soru hazırladım. Ama bunları sormayı tercih etti. Benim yazdığım sorular çok daha güzeldi, beni dinleyenlerin yapabileceği güzel sorulardı...
Konuyu anlatırken hoca "Ben bunları bilmiyorum, sen anlatıyorsun" dedi, düşünün artık.
Cevapları vereceğim yarına. Ama 10. sorunun cevabı Venüs'müş.
Duyduğuma göre hoca 1-2 öğrenciye bu soruları bulmaları için ödev vermiş, onlar da internetten indirmiş bunları. internette böyle 1 rezalet olamayacağını düşünürsek internetten uydurmuşlar demek daha doğru olur =)
Konuyu zaten ben anlattım ama Mersin'e yolu düşen ağabi-ablalarımı da okuluma beklerim =)

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 19 Aralık 2009 03:00:47 »

11. soru bomba ya
Cevap: Esra Ceyhan Kahkaha

Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 19 Aralık 2009 11:10:19 »

Cevapları da vereyim:
1)Görecelik

2)Plüton'un uydusu

3)1930'da Tombough tarafından

4)Çin,Mezopotamya, Mısır, Çin

5)Ekliptiğin eğikliğini hesaplanmasını sağlayan gözlemler yaptı.

6)Genişleme, daralma, püskürme gibi yıldızın iç dinamiğinden ya da daha fazla yıldızın birbirlerinin yörüngelerinde oluşturdukları tutulmalardan kaynaklanan dış dinamiklerden dolayı oluşur.

7)Yıldızlar Bilimi

8)Dini inançlar, mitolojik yorumlar, gök yüzünde doğa üstü varlıkların hakimiyeti kabul etmesi neden olmuştur.

9)Kepler, Galile, Newton

10)Venüs

11)Kepler

12)Almagest

13)III. Murat'ın emriyle, Takiyüddin tarafından İstanbul Tophane'de kurulmuştur.

14)Abbasi V. Halifesi Harun El Reşid zamanında

15)Zigurat

16)Ceres

17)Venüs

Aynı soruyu 2 kere yazmışım, kafalar karışmasın diye ikisinin de cevabını ayrı yazdım Gülümseme

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : 19 Aralık 2009 12:23:28 »

1.'ye görelilik desek daha doğru olur.
11. soru hatalı zaten, Kepler hayatında öyle bir şey iddia etmemiştir. Bu arada 2009 aynı zamanda Astronomia Nova kitabının yayınlanışının 400. yılıydı. Bu kitabında Kepler meşhur 2 yasasını yayınlamıştı.
1. Gezegenler Güneş'in odakların birinde bulunduğu (merkezde değil) eliptik yörüngelerde dolanır
2. Bir gezegenin farlı iki zamanda eşit sürede taradığı alanlar eşittir ve gezegenlerin hızı sürekli değişmektedir.

Üçüncü yasa bundan 10 sene sonra 1619'da keşfedilmiştir.

Gökhan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 19 Aralık 2009 20:46:27 »

16. sorunun cevabı:

Eğer hocanız çoğul sorduysa ;  "...gezegenlere ne ad verilir... "ise  muhtemelen 414 milyon km uzaklığı kastediyordu bu da o bölgedeki asteroid kuşağıdır Mars ile Jüpiter arasındaki. Tabiki onlar gezegen değil asteroidlerdir, yanlış bir soru.

Eğer tekil bir şeyi kastediyorsa o zaman cevabı Ceres olur ama bu seferde Ceres gezegen değil cüce gezegendir, soru yine yanlış oluyor.

Siz bu sınavı iptal ettirin  Göz kırpan
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : 19 Aralık 2009 20:54:03 »

16. sorunun cevabı:

Eğer hocanız çoğul sorduysa ;  "...gezegenlere ne ad verilir... "ise  muhtemelen 414 milyon km uzaklığı kastediyordu bu da o bölgedeki asteroid kuşağıdır Mars ile Jüpiter arasındaki. Tabiki onlar gezegen değil asteroidlerdir, yanlış bir soru.

Eğer tekil bir şeyi kastediyorsa o zaman cevabı Ceres olur ama bu seferde Ceres gezegen değil cüce gezegendir, soru yine yanlış oluyor.

Siz bu sınavı iptal ettirin  Göz kırpan

Sorun bir hocamız Astroid Kuşağı ne biliyor mu? Kahkaha:D

seco
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 26 Aralık 2009 01:55:39 »

Kepler kuvvetlerden bahsetmeden, tamamen geometrik yaklaşımlar sergilemiştir. Bir kuvvetten bahseden kişi Newton'dur. Bu (bence) gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı bile Manyetizma ve  manyetik kuvvetten bihaberdi.
Gezegenlerin yörüngede kalmasını sağlayan kuvvetin güneşin manyetik "GÜÇ"'ü olduğunu ilk iddia eden insan sizin hoca bence.
Doğru Cevap:Armağanın Hocası Gülümseme

İlk gözlem yapan medeniyet sorusuna gelirsek... Dünya üzerinde yaşayan ilk insan (eğer boynu tutulmadıysa) hatta hayvanlar kafasını havaya kaldırmıştır. Ve mutlaka güneşin hareketini, ay ve yıldızları görmüştür. Bunun adı gözlemdir.
Doğru cevap: ilk toplum, ilk insan, Adem vs... Gülümseme

Hocanız komik bir sınav hazırlamış. Soruların hepsi ya yanlış ya da saçma. Tebrik ediyorum hocanı.

sedna
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : 26 Aralık 2009 10:23:51 »

Seco abi,4.soruda Karanlık Çağ'dan bahsediyor olabilir.Maalesef Karanlık Çağ'da yaşayan medeniyetlerin adını bilmiyorum(biliyorsanız söyleyin,merak ettim)Bence ilk gözlemi doğru yapanlar Sümerlerdir.Güneş ve Ay tutulmasını bulmuşlar...
İyonlar ise çok düşünür ve astronom yetiştirmiş.İlk gözlemi yapmış olabilirler.Ama ben SÜMERLER diyorum. Sırıtan

Proud to be a GRYFFİNDOR!
gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
Tezcan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : 26 Aralık 2009 16:48:37 »

Astronomi Tarihi   Sırıtan

Zaman en iyi ilaçtır!
Fakat bazen en iyi zehir olabilir.
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : 26 Aralık 2009 21:23:22 »

Seco abi,4.soruda Karanlık Çağ'dan bahsediyor olabilir.Maalesef Karanlık Çağ'da yaşayan medeniyetlerin adını bilmiyorum(biliyorsanız söyleyin,merak ettim)Bence ilk gözlemi doğru yapanlar Sümerlerdir.Güneş ve Ay tutulmasını bulmuşlar...
İyonlar ise çok düşünür ve astronom yetiştirmiş.İlk gözlemi yapmış olabilirler.Ama ben SÜMERLER diyorum. Sırıtan

Karanlık Çağ'a karanlık denmesinin nedeni yazının daha bulunmamasıdır Doğa. O zamanlarda eğer bir medeniyet varsa (ki ben hiç zannetmiyorum) ismini bilemeyeceğiz. Göz kırpan

seckin
Topluluk Üyesi
Forum Üyesi
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 26 Aralık 2009 21:35:05 »

hocanız ne içtiyse aynısından ben de istiyorum Kahkaha
Tezcan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : 28 Aralık 2009 21:54:20 »

Lise 4'te astronomi dersi mi var?  Kahkaha

Zaman en iyi ilaçtır!
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : 28 Aralık 2009 22:03:30 »

Seçmeli ders...  Kararsız (keşke olmasaymış diyor insan)

Tezcan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #19 : 29 Aralık 2009 20:46:55 »

Neden iyi birşey değil mi  Ney

Zaman en iyi ilaçtır!
Sayfa: [1] 2 3 ... 5 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.386 Saniyede 166 Sorgu ile Oluşturuldu