|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #100 : 10 Temmuz 2010 10:46:18 » |
|
Herkese merhabalar.. Yeni bir teleskop sahibiyim ve gökyüzü gözlemciliğine henüz başlıyorum dolayısıyla tecrübelerinize ihtiyacım olacak. Teleskobum Meade ETX 125 ve makineyi henüz tanıma aşamasındayım... İşimin yoğunluğundan makinanın tam hakkını henüz veremedim. Şimdilik herkese iyi çalışmalar- gözlemler diliyorum...
Her türlü yardıma açığız, umarım en kısa sürede fırsat bulup gökyüzünün keyfini çıkarırsınız 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #101 : 20 Temmuz 2010 14:46:16 » |
|
Gerek vakit bulamadığımdan gerekse bilgisayarımın bozulmuş olmasından dolayı uzun bir süre internete giremedim.. Bu süre içinde kitap ve gökyüzüne sardım baya  Derin uzay cisimlerini gözledim daha çok; M3 küresel yıldız kümesi, M11 açık yıldız kümesi, M7 açık yıldız kümesi, M5 küresel yıldız kümesi ve M11'in bir ucundaki bir bulutsu(hangi bulutsu olduğunu öğrenemedim henüz).. Bunların arasında M7 açık yıldız kümesi beni çok etkiledi, oldukça parlak bir küme.. Ayrıca 2 göktaşı gördüm  Delta Kova göktaşı yağmurundan olsa gerek, 12 Temmuz ve 19 Ağustos arasındaki ve 27 Temmuz'da en yoğun olacak göktaşı yağmuru...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #102 : 23 Temmuz 2010 03:28:03 » |
|
M7 ve M6 öyledir. Çıplak gözle rahatlıkla görünür. Samanyolu fotoğraflarının da vazgeçilmezidir 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #103 : 25 Temmuz 2010 23:24:48 » |
|
Bu gece Fındıklı sahilinde dolunayı seyrettim.Gökyüzünde bulutlar geçerken Ay'da sakal-bıyık oluşturması hoşuma gitti. Oraya izlerini bırakan astronotları düşündüm.İçlerinden biri aile fotoğrafını bırakmış,sonsuza kadar mutlu mutlu gülümseyecekler. Değil oraya gitmeyi atmosferin dışına bile hiç çıkamayacağımı düşündüm.Eve geldim. Astral seyahat için gerekli uyku gözlüklerini taktım.Geri sayım başlladı. İyi geceler,iyi yolculuklar. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sedna
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #104 : 28 Temmuz 2010 14:58:36 » |
|
Ahh keşke yanınızda olaydım! 
|
|
|
|
|
|
Proud to be a GRYFFİNDOR! gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
|
|
|
sedna
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #105 : 31 Temmuz 2010 10:15:35 » |
|
30 Temmuz Cuma günü annem,babam,ben,yengem,anneannem ve dayım Ulupınar Gözlemevi"ni ziyaret ettik,çok güzeldi,gözlem yaptık(teleskop kullanmadık ama olsun)  Gökyüzünde Samanyolunu gördüm,Çok güzeldi!!!
|
|
|
|
|
|
Proud to be a GRYFFİNDOR! gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #106 : 31 Temmuz 2010 12:40:50 » |
|
Samanyolu varken teleskop 2. plana atılabilir  Güzel gözlem olmuş, tebrikler 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #107 : 03 Ağustos 2010 12:40:52 » |
|
Gerçekten de güzel bir gözlem olmuş Doğa, tebrikler 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #108 : 03 Ağustos 2010 16:28:42 » |
|
M4 küresel yıldız kümesini gözlemleyemedim bir türlü..  Daha önce gözlemlemiş birisi varsa nasıl gözlemlediğini anlatabilir mi? Ben mi bulamıyorum yoksa ışık kirlilğinden mi anlamadım... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ayfer
Forum Üyesi
|
 |
« Yanıtla #109 : 03 Ağustos 2010 18:19:52 » |
|
Seda ışık kirliliği gibi çok önemli bir noktaya değinmişsin.Yazın Çanakkale'de en büyük zevkim gökyüzünü seyretmekti .Semt sahasının ışıkları kapandığında biraz olsun birşeyler görebiliyordum.Şimdi ise tam gözümün önünde 15 metrelik lamba ve sabaha kadar yanıyor.Yanlış aydınlatma ve tam bir fiyasko.Önümüzdeki yaz gittiğimde o camları aşağı indirmeyi düşünmüyor değilim. 
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 03 Ağustos 2010 20:16:25 Gönderen: ayfer »
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #110 : 04 Ağustos 2010 09:29:55 » |
|
M4 ü görmek çok zor değildir. Antares iyi yol gösterir. Çok da küçük bir küme de sayılmaz. AMa parlalığının 7. kadirden olmasıı şehir ışıklarında biraz zorlar gibi geliyor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #111 : 04 Ağustos 2010 09:31:44 » |
|
Bu arada M4'ü bulursan M80'e de bir göz at, onu da muhtemelen bulacaksın (her ne kadar daha sönük d eolsa).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #112 : 04 Ağustos 2010 21:50:44 » |
|
Bugün kafama takıldı M4'ü kendim bulayım dedim ama mümkünatı yok. Çıplak gözle Dschubba bile zor görünüyordu. Bence sen de kışın denesen iyi edersin, yazın çok zor gibi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #113 : 05 Ağustos 2010 14:01:21 » |
|
Seda ışık kirliliği gibi çok önemli bir noktaya değinmişsin.Yazın Çanakkale'de en büyük zevkim gökyüzünü seyretmekti .Semt sahasının ışıkları kapandığında biraz olsun birşeyler görebiliyordum.Şimdi ise tam gözümün önünde 15 metrelik lamba ve sabaha kadar yanıyor.Yanlış aydınlatma ve tam bir fiyasko.Önümüzdeki yaz gittiğimde o camları aşağı indirmeyi düşünmüyor değilim.   O yanlış ışıklandırmalar yok mu zaten...  Bizim evin ve yandaki evin bahçesindeki lambalar yüzünden zar zor gözlem yapıyorum ben de, sabaha kadar da sönmüyor  Aynı durum söz konusu yani.. Geçenlerde de elektrikler kesildi yarım saatliğine, millet oflayıp puflarken beni bir mutluluk hali aldı... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #114 : 05 Ağustos 2010 14:02:35 » |
|
Bugün kafama takıldı M4'ü kendim bulayım dedim ama mümkünatı yok. Çıplak gözle Dschubba bile zor görünüyordu. Bence sen de kışın denesen iyi edersin, yazın çok zor gibi  Bunun nedeni ne olabilir peki, sen de gözlemleyememişsin...  Bir de hangi yıldızları rehber olarak kullanıyorsun...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nükleer Kedi
|
 |
« Yanıtla #115 : 05 Ağustos 2010 16:22:59 » |
|
Antares tek rehberim. Nedeni yazın havanın daha berbat olması (pus) ve ışıkların çok daha fazla olması. Kışın gece yarısından sonra kimse ayakta olmaz (biz hariç  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #116 : 05 Ağustos 2010 16:41:13 » |
|
 Kışın o bakımdan avantajlı, o kesin...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

En iyi yol, bildiğin yoldur...
|
 |
« Yanıtla #117 : 10 Ağustos 2010 12:25:22 » |
|
Ben de yaptığımız gözlemi yazayım bari. 7 Ağustos günü dürbünle saat 20 sularında Venüs'e bakma teşebbüsüm oldu ama ne yazık ki biraz geç kaldığım için hüsranla sonuçlandı. Ama neyse ki dürbünle Andromeda'yı zor da olsa görebilmeyi başardım. Onun dışında büyük ayı takımyıldızına ve yaz üçgenine (Vega - Deneb - Altair) baktım. Etrafın daha tam kararmadığını düşünerek sabaha karşı kalkmaya karar verdim. Saat 4 gibi kalktım. İridyum ve UUİ'nun parlamasını 7 dakika farkla izleyip kendimce fotoğraflamaya çalıştım. Armağanla beraber bazı takımyıldızlara baktık. (Kraliçe, Boğa, Arabacı, Kral) Favorim Orion'a da baktık ve sabaha karşı hilal şeklindeki Ay'ı fotoğrafladım. Fotoğraflar pek güzel olmadı ama en azından benim içimde de kalmamış oldu.  Ayrıca Armağan'a da bir deneyim oldu.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 10 Ağustos 2010 17:01:55 Gönderen: Kemal »
|
|
"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam." Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
|
|
|
Seda
Yönetici
Forum Üyesi

|
 |
« Yanıtla #118 : 10 Ağustos 2010 14:23:17 » |
|
İyi bir gözlem olmuş Kemal  Fotoğraflarını da burada paylaşsaydın keşke..  Venüs'e saat 22 gibi mi baktın? 8 demişsin de, sanırım sabahı kastediyorsun..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member

En iyi yol, bildiğin yoldur...
|
 |
« Yanıtla #119 : 10 Ağustos 2010 17:10:20 » |
|
Sağol Seda..
Yok ya.. İlk başta aklımda 22 diye kalmış. Sonra aklıma takıldı o saatte Venüs var mı diye.. Stellarium'a göre yokmuş. Ben de Stellarium'a göre saat 20 dedim. Ama tabii bunları yaparken herşeyi birbirine karıştırmışım...
En işe yarar resimleri de ekliyorum.
İlk resim anlayabileceğiniz gibi iridyum. Sol tarafta görülen ise Jüpiter..
Özellikleri: ISO-400, 8-sn poz süresi, odak uzunluğu ise 7mm..
İkinci resim ise sabah çekildi.
Özellikleri: ISO-100, 8-sn poz süresi, odak uzunluğu ise 6mm.
Kullandığım makine ise Samsung Digimax S500.
|
|
|
|
|
|
"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam." Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
|
|
|
|