ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 17:55:44

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Amatör Gökbilim
| |-+  Gökyüzü Fotoğrafçılığı - Gözlemler - Yazılımlar
| | |-+  Gözlem Raporları
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Gözlem Raporları  (Okunma Sayısı 10448 defa)
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #160 : 07 Kasım 2010 01:15:51 »

Topluluk olarak yaptığımız güzel gözlemlerden biriydi. Gece boyunca gözlemden çok sohbet yaptık aslında Kahkaha
Atmosfer Optiği seminerinin ardından İrem, Nihat, Seda, ben ve Cemile çarşıda yemek yeyip odaya geçtik. Saat onikiye doğru teleskopları çıkardık. Avcı'nın iyice yükselmesini bekledik sonra da fotoğraf işine koyulduk. Hedefte yine avcı bulutsusu vardı fakat nedense yarım saat odak yapamadım Kahkaha
Sonra da baktım saat 3:30 olmuş. Yarım saatlik pozdan bir halt olmaz dedim Halbuki hava 4:47'de ağarıyormuş. Neyse ben bunu 4:30'da fark ettim ve bari Hartley'i çekeyim dedim. Sonra geniş açı Hartley çekimine koyuldum. Gün ağarmaya başlamıştı bile ama 17dk pozda hartley rahatça belli oldu. Sonra Güneş'n doğmasına yakın bir vakti bekledik. Çünkü Venüs ve Ay çok yakın görünümde olacaktı. Fakat Ay'ı bir türlü göremedik. Venüs'ü ise zar zor (nihat'In gözler maaşallah çok iyiydi ben sadece dürbünden görebildim). Fotoğraf çektik. Fotoğrafta yine Ay'ı göremedim fakat aşağı geçip işlemeye koyulunca Ay'ı da ortaya çıkarmayı başardık Kahkaha
İşte bir kaç fotoğraf.

Hartley 2

Venüs

Yeniay'dan 24 saat önceki Ay ve Venüs

« Son Düzenleme: 07 Kasım 2010 01:21:47 Gönderen: Nükleer Kedi » Logged

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #161 : 07 Kasım 2010 01:38:38 »

Bu arada Cemile dediğim bu arkadaş Gülümseme

İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #162 : 07 Kasım 2010 02:42:01 »

8 sene önce gerçekten Cemile vardı, Cemil'in kardeşiydi. Bir gece kendisi faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Daha o zaman Cemil ve cemile yaklaşık olarak bu büyüklükteydi.

PeRSeuS - The humanoid hero of all gods!
İlker Doğan
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #163 : 07 Kasım 2010 02:44:54 »

Bu arada burada gündüz aktivitesi çok fazla. Bazı zamanlarda gökyüzü sadece sirrus bulutları ile kaplı oluyor ve güneşin etrafındaki hale neredeyse hiç kaybolmuyor. Zaman zaman da başka sürprizler de oluyor tabi. Mesela dün akşam tam gün batmadan önce çok güzel yalancı güneş (sun dog) oluşumları gördüm. Gülümseme

PeRSeuS - The humanoid hero of all gods!
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #164 : 14 Ocak 2011 02:34:58 »

Alıntı
Bu fotoğrafı çekmek için şehirden 30km ileriye Söğüt dağı yakınlarına gittim fakat hafıza kartını evde ağabeyimin bilgisayarında unutmuşum. Neyse dedim keşif gezisi olsun bari diyerekten yola devam ettim. Belki Salda gölünü bulurum diye düşündüm. Daha sonra geri döneyim en iyisi dedim ve geldiğim yönden geri dönerken araba birden sarsıldı ve kütürt diye bir ses geldi. Sonra çukura oturduğumu anladım ve gaza yüklendim heyecanla fakat bu sefer de ortalığı duman kapladı. Daha da bir heyecanlandım, hemen kaputu açtım. Allah'tan duman lastiklerdenmiş. Sonra babamgile ulaştım ve durumu izah ettim. Çıkarmayı deneyeceğim, çıkaramazsam gelirsiniz dedim. Sonra bir iki deneme daha yaptım ama olmadı. Aşağı indim bir baktım arabanın sağ tarafı 1,5m'lik bir çukura oturmuş. Daha doğrusu dere yatağı. Çıkması mümkün değil. Babamlar gelene kadar ben çukuru kayalarla doldurmaya başladım. Çukurun büyük kısmını doldurdum. Daha sonra onların da gelmesiyle çukuru hemen hemen tamamladık. Sonra arabadan halat alıp bizima arabayla dedemin arabayı çekmeye çalıştık ama ip hemen kopuverdi. Sonra ikinci plana geçtik. bütün aile arabanın arkasına geçti ve ben gaza yüklendim ve sonunda çıkarmayı başardık. Çukura girmem iyi oldu çünkü bu sayede hafıza kartına da kavuşmuş oldum, hemen 3-4 poz çekiverdim o ara
Bugün hava açık gibiydi. Ben de hazır ehliyeti almışken makineleri alıp bir açılayım dedim. Zir vadisi dolaylarına gittim. Oradaki görkemli kayaları hep çekmek istemişimdir. Yıldızizi yapacaktım ancak belirli bir süre sonra bulutlar kapladı. Ben de atladım tekrardan devam ettim. Yolda hava açtı yine. Bir çoban çeşmesi buldum ve arabayı park ettim. Daha sonra bulutlar yine kapladı. Neyse artık geri döneyim dedim. Atladım geri dönüyordum ki yine arabayı çukura soktum Kahkaha O an nabzıma baktım 130 vardı Kahkaha Sonra tekrar atladım arabaya çıkarmaya çalışıyım dedim, bir iki kez denedim ama çıkaramadım. Sonra bir arkadaşı aradım. O çekiciyi aradı çekici 200tl demiş Şaşırmış "Oha!" dedim. Sonra jandarmayı aradım, durumu anlattım, tamam bir ekip yolluyoruz dediler. O ara bir araba durdu. Bizim köylülermiş. Onlar bir el attı. Ben geçtim direksiyona ve çıkarmayı başardık Kahkaha Sonra tekrar jandarmayı aradım "tamam gerek kalmadı" dedim. Ardından da bir iki fotoğraflarını çektim adamların. Sonra döndük beraber.
Bu seferki biraz daha kolay oldu ama bu seferkinde doğru dürüst fotoğraf yok maalesef.

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #165 : 31 Ocak 2011 06:21:27 »

Perşembe gecesi hava çok güzeldi ben de hemen Nihat'ı ve Fırat'ı aradım toplanıp Beynam'a gidelim dedim. Biraz aceleye geldi ama amacımıza ulaştık. Saat 23:00 gibi Beynam' avardık fakat hesapta olmayan bir şey vardı: kar. Beynam'ın yüksekte olmasından ötürü kar ve buz içinde olacağı hiç aklıma gelmemişti. Neyse baktık yol açık gibi, devam edelim dedik tırmanmaya. Virajlı yolları çıkarken yolun yavaş yavaş buzlandığını gördük fakat yine de devam ettik. Bir yandan da acaba geri nasıl döneceğiz diye düşünüyorduk ki bir noktaya geldik araba daha fazla gitmedi ve kaymaya başladı. Hemen durduk, napacağımızı bir düşündük. Nihat'la Fırat arabadan indi ben de geri geri yavaşça hareket ettim. Ancak durum cidden çok tehlikeliydi, sağ taraf uçurumdu. Araba kaymaya başlasa uçabilirdi. Nihat'la Fırat dışarıdan arabaya yön vermeye çalıştılar ben de yavaş yavaş döndürdüm hafiften kayarak. 15 dk içinde arabayı sağ sağlim döndürmeyi başardık. Sonra dedik madem zirveye çıkamıyoruz, o zaman yolun ortasında gözlem yapalım zaten gelen giden yok. Üçayağı kurdum ve yaklaşık birer saat Avcı'nın kılıcını ve Arıkovanını pozladım. Dİğer yandan da panorama yapmak üzere bir kaç tane geniş açı fotoğraf çektim.

Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #166 : 09 Ekim 2011 11:48:41 »

Dün akşam Ejderha Göktaşı Yağmuru dolayısıyla kampüste gözlem yaptım. Gözlemi 19.00 ve 00.00 yapma kararı almıştım ancak 22.30 gibi gökyüzünü bulutlar kapladığı için gözlemi kesmek zorunda kaldım  Kararsız Arada sırada geçen bulutlar, ışık kirliliği, Ay ve biraz da nemli havadan dolayı 3,5 saat içinde 23 tane meteor görebildim. Bunların 4 tanesi ateş topu idi.

Meteorların haricinde bir de uydu gördüm. Heavens-above'a bakmama rağmen hangi uydu olduğunu bulamadım...

Sizler ne kadar göktaşı görebildiniz? Ya da görebildiniz mi Ay'dan ve hava durumundan dolayı..?
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #167 : 11 Ekim 2011 23:22:40 »

Ben Elvankent civarından ışık kirliliği ortadan biraz fazla olan bir bölgeden ~2 saatte 8 tane gayet farkedilebilir büyüklükte meteor gördüm.
Bulutların arasından belli olan bir tane vardı ki en tuhafı o idi Gülümseme

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
nihat celik
Topluluk Yöneticisi
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #168 : 12 Ekim 2011 00:34:27 »

Biz de nispeten ışık kirliği olmadığı bir yerde Ay'a rağmen 10 tane saydık. Daha çoktu muhtemelen ama fotoğraf çekip müzik dinledin bide gölün ve ay ışığının tadını çıkardık Gülümseme
m.ali
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #169 : 25 Ocak 2012 19:51:19 »

ee gözlem yapan kimse yokmu?

istiyenler msnden ulaşabilirler
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #170 : 26 Ocak 2012 21:09:28 »

Var ama yazan yok Kahkaha

En son gözlemimi yazayım dedim ama ne zaman yaptığımı unuttum, bayağı olmuş Kahkaha Yarın TUG'dayım inşallah belki yazmaya başlarım tekrar Kahkaha

m.ali
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #171 : 30 Ocak 2012 00:15:33 »

umarım,yazın yazın bizde bilgilenmiş oluyoruz Gülümseme

Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #172 : 13 Şubat 2012 21:32:35 »

Bugün topluluktan bir arkadaşım ve Sinan Hoca'nın (Sinan Kaan Yerli) kızıyla Güneş gözlemi yaptık okulda.

Güneş'te birkaç tane büyük sayılabilecek leke, birkaç tane aktif bölge ve 4-5 tane de fışkırma vardı.
m.ali
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #173 : 15 Şubat 2012 21:53:03 »

güneş gözlemi ne tür araçlarla yapılıyor bilmiyorum ama hiçbir teleskop ile yapılamaz heralde çünkü gözümüzde kalıcı zararlara nedne olur öyle değilmi? güneş gözlemi hangi araçla yapıorsunuz

Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #174 : 15 Şubat 2012 22:04:24 »

Aslında bir kaç yolu var:

1- Eğer güneş tutulması gibi bir olay gözlenecekse özel gözlükler kullanılır. Ya da üşenmeyenler bir kartona deldikleri ufak bir delikten geçen güneş ışığını yere düşürerek Güneş'i gözleyebilir.

2- Özel filtreleri teleskoplara takarak. Böylece Güneş sorunsuz bir şekilde izlenebilir.

3- Güneş teleskoplarını kullanarak. Bu teleskoplarda filtre kendiliğinden vardır, ekstradan filtreye ihtiyaç duyulmaz.

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #175 : 15 Şubat 2012 23:42:55 »

Biz de gözlemi topluluğa ait olan Güneş teleskopuyla yapmıştık.. Gülümseme
Sayfa: 1 ... 7 8 [9] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.295 Saniyede 127 Sorgu ile Oluşturuldu