ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 17:55:17

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Amatör Gökbilim
| |-+  Gökyüzü Fotoğrafçılığı - Gözlemler - Yazılımlar
| | |-+  Gözlem Raporları
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] 2 3 ... 9 Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Gözlem Raporları  (Okunma Sayısı 10448 defa)
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 14 Aralık 2009 02:25:29 »

Buraya gözlem raporlarımızı yazalım. Gülümseme

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2009 02:39:12 »

Bu gece saat 00:00'da gözleme başladım. Göğün yarısı bulutluydu, fakat kümülüsler çok alçak ve oldukça hızlı hareket ediyorlardı. Buna rağmen açık kalan kesimler havanın soğukluğundan dolayı oldukça temizdi. Yıldızlar mükemmeldi, özellikle Akyıldız ve Prokyon'un parlaklıkları göz alıcıydı. Avcı ve Ülker ise anlatılamaycak derecede güzellerdi. 1,5 saat boyunca yaklaşık 30 adet Geminid gözlemledim. Bunların yarısı -2'den daha parlaktı. Bir iki tanesi -7-9 civarında vardı. Ayrıca Mars gözlemi yaptım. Regülüs'e iyice yakınlaşan mars parlaklığını da oldukça artırmıştı. Bu da görünür büyüklüğünün de artmış olduğunu gösteriyordu. Ben de hemen 70mmlik Newton teleskobuma sarıldım ve Mars'a baktım. İlk defa kendi teleskobumla Mars'ın diskini gözlemledim. Oldukça büyük sayılırdı (Jüpiter'in yarısı kadar). Mars'tan sonra Büyük köpeğe yöneldim ve bir kaç zorlu derin uzay cisimlerine bakayım dedim. Hedefte 6-7 kadirden açık yıldız kümeleri vardı. Önceden saatlerce uğraşıp bulamadığım M41 açık yıldız kümesini oldukça kolay buldum. Çünkü kılavuz yıldız Akyıldız'ın parlaklığı çok iyi konumdaydı. Alt-azimuth teleskopla direk aşağısına inerek hemen bulabilirsiniz. Fakat oldukça sönük bir küme. Ardından  Avcı Bulutsusu'nun (M42) hemen üzerindeki NGC1981 kümesine baktım. Bu da oldukça kolay bulunan bir küme. Tabi bu arada M42'ye baktığımı söylememe gerek yok sanırım. M93 ve NGC2354'ü yoğun uğraşlarıma rağmen bulamadım. Saat 2:20 gibi gökyüzünün tamamını bulutlar kapladı ve ben de gözlemi sona erdirmek zorunda kaldım.
Bu arada dışarıdaki sıcaklık -3'ün altında idi. Stellarium'u kullanmak için çıkardığım bilgisayarın ekranı içeri geldiğimde bir garip olmuştu Gülümseme
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2009 02:52:50 Gönderen: Muhammed Raşid » Logged

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 01 Ocak 2010 19:05:10 »

Dün geceki gözlemim muhteşemdi. Gözlemi akşam Güneş btamadan hemen önce Ay'ın doğuşunu seyrederek başladım. Ardından da Güneş'in batışını. Daha sonra 1-2 saat ara verdim ve tutulma yaklaşırken bütün ekipmanları bölümün çatısına çıkardım. İki makineden birini teleskoba bağladım diğerini de 18-55 mercekle üç ayhağa bağladım. Ay yarı-gölgeye girince teleskoptan çekimlere başladım. 20:53'te tam gölgeye girmeye başlayınca da iki makineyi de kullanıma soktum. Saatimi 5dk'da bir çalacak şekilde ayarladım. Teleskptan da 2-3 dk'da bir fotoğraflar çektim. Tutulma bittiminin ardından muhteşem bir taçla karşılaştım. Taç gece 2'ye kadar defalarca oluşup kayboldu. Çok güzel bir geceydi, öyleki sevincimden saat 2 gibi ODTÜ'nün boş sokaklarında deli gibi kahkaha atarak koştum Kahkaha

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 01 Ocak 2010 19:06:14 »

Devamı

sedna
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 01 Ocak 2010 22:57:16 »

Dün geceki gözlemim muhteşemdi. Gözlemi akşam Güneş btamadan hemen önce Ay'ın doğuşunu seyrederek başladım. Ardından da Güneş'in batışını. Daha sonra 1-2 saat ara verdim ve tutulma yaklaşırken bütün ekipmanları bölümün çatısına çıkardım. İki makineden birini teleskoba bağladım diğerini de 18-55 mercekle üç ayhağa bağladım. Ay yarı-gölgeye girince teleskoptan çekimlere başladım. 20:53'te tam gölgeye girmeye başlayınca da iki makineyi de kullanıma soktum. Saatimi 5dk'da bir çalacak şekilde ayarladım. Teleskptan da 2-3 dk'da bir fotoğraflar çektim. Tutulma bittiminin ardından muhteşem bir taçla karşılaştım. Taç gece 2'ye kadar defalarca oluşup kayboldu. Çok güzel bir geceydi, öyleki sevincimden saat 2 gibi ODTÜ'nün boş sokaklarında deli gibi kahkaha atarak koştum Kahkaha
Bilim sevgisi bu olsa gerek herhalde.Seni Odtü'nün boş sokaklarında kahkahalarla koştuğunu hayal edebiliyorum Sırıtan

Proud to be a GRYFFİNDOR!
gerisayımbaşlasın-TEMMUZ2011
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 01 Ocak 2010 23:24:58 »

Ama yeter artık Raşid senin bu gökyüzü fotoğraflarına baktıkça deliriyorum neden benim de iyi bir fotoğraf makinem yoooookkkk...!!!
İsyandayım be...!
Dün o kadar çok geçtiki aklımdan, fotoğraf makinem olsa da parçalı Ay tutulmasının fotoğrafını çeksem ama yok işte  Ağlayan

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
Gökhan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 01 Ocak 2010 23:33:42 »

Ben de dün evdeydim. Ay'ın etrafında çift tac vardı ve tutulma devam ediyordu.

Makinamın olmadığına isyan ettiğim anlardan birisidir.
Andromeda bizim topluluğa gel bizim makinaları kullan  Göz kırpan
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 01 Ocak 2010 23:36:44 »

Fotoğraf makinesi olmayan birisine yapılacak en güzel teklif Gülümseme ve tabiki...Büyük bir zevkle Göz kırpan

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
Gökhan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 01 Ocak 2010 23:40:24 »

Gel o zaman,  topluluk  merakla bekliyor zaten seni  Göz kırpan emin ol
Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #9 : 01 Ocak 2010 23:43:37 »

Fotoğraf makinesi olmayan birisine yapılacak en güzel teklif Gülümseme ve tabiki...Büyük bir zevkle Göz kırpan
Tabii ki bekleriz.

Gel o zaman,  topluluk  merakla bekliyor zaten seni  Göz kırpan emin ol

Bizim toplulukta bir efsane olmak üzeresin haberin olsun. Gülümseme

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Armağan
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 02 Ocak 2010 00:01:47 »

Eğer ODTÜ'ye gelirsem, böyle çalışmalara katılmak çok zevkli olacak. Raşid ağabi cidden seni azminden ötürü kutluyorum. O saatte o soğukta öyle 1 iş yapmak zor olsa gerek...

"Acem seferinden vazgeçtik ve beruda başkaldıran düşmanın kaydın görmeye geldik.
Efendine söyle, Merci-Dâbık'ta karşıma çıksın!"
Yavuz Sultan Selim Memlük elçisini ülkesine geri gönderirken...
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : 02 Ocak 2010 00:14:35 »

Tabii ki bekleriz.

Gel o zaman,  topluluk  merakla bekliyor zaten seni  Göz kırpan emin ol

Bizim toplulukta bir efsane olmak üzeresin haberin olsun. Gülümseme

Teşekkür ederim arkadaşlar Gülümseme
Ben de sizinle buluşmayı ve konuşmayı çok istiyorum Gülümseme
« Son Düzenleme: 02 Ocak 2010 00:52:34 Gönderen: andromeda-senem » Logged

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 02 Ocak 2010 15:40:58 »

Herkes andromeda'nın bir bot olduğunu düşünüyor, gelsen iyi edersin Kahkaha

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : 02 Ocak 2010 19:42:04 »

Nasıl yani bot Raşid anlayamadım?
Hazır cevap veren yazılımlardan mı? Kahkaha
« Son Düzenleme: 02 Ocak 2010 19:56:58 Gönderen: andromeda-senem » Logged

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : 02 Ocak 2010 19:58:42 »

Evet onu kastettim Kahkaha

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : 03 Ocak 2010 00:14:26 »

Kahkaha Kahkaha yok Kahkaha bildiğin kanlı canlı insanım Kahkaha

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : 03 Ocak 2010 00:19:27 »

Bu kadar mükemmel bir bot olmaz zaten ama gözümüzle görmeden de kalbimiz tam tatmin olmuyor Kahkaha
Hz. Musa'nın (s.a.) olayı gibi Kahkaha

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : 03 Ocak 2010 00:27:48 »

Çok teşekkürler Gülümseme
Raşid senin gözlem raporlarında kendimi gözlenen gibi hissettim Gülümseme beni çok mutlu ettiniz.
Bilimin en eğlenceli öğretimi burada bence Gülümseme
Hepinize teşekkürler Gülümseme

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : 03 Ocak 2010 01:15:20 »

Biz teşekkür ederiz, ama ne için demeyin çünkü çok şey var teşekkür etmek için Gülümseme

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #19 : 03 Ocak 2010 01:22:08 »

Gülümseme

Sayfa: [1] 2 3 ... 9 Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.201 Saniyede 150 Sorgu ile Oluşturuldu