ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 17:36:52

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Gökbilim
| |-+  Gökbilim Tarihi - Gök fiziği - Kuantum Fiziği- Evrenbilim
| | |-+  Karanlık Enerji
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Karanlık Enerji  (Okunma Sayısı 4788 defa)
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 18 Şubat 2009 22:56:23 »

Bilinen fizik kurallarına göre, herhangi bir şekilde hareketlendirilen bir şey ya zamanla hızı azalarak durur ya da hiç bir enerji kaybı yoksa aynı hızla hareketine devam eder. Örneğin elimize bir cisim alıp fırlatırsak mutlaka hızı azalır ve durur, çünkü Dünya'da sürtünmeden dolayı enerji kaybı olur. Eğer yerçekimsiz ve havasız bir ortamda (uzayda) aynı cismi atarsak karşısına bir engel çıkana kadar hareket eder. Evren ise bahsedilen fizik kuralları aksine Büyük Patlama'dan beri genişlemektedir ve zamanla evrenin genişleme hızı da artmaktadır.

Bilim adamları bunu keşfettiklerinde bu hızı artıran bir enerji olması gerektiğine karar verdiler. Bu enerji "karanlık enerji" olarak adlandırıldı. Karanlık enerjiden ilk bahseden bilim adamı "Alan Guth" evrenin büyük patlamadan sonra ani genişlemesini gizemli bir karanlık enerjinin varlığına dayandırdı. Daha sonra "Saul Perlmutter ve Brian Schmidt" adlı iki bilim adamı gözlemleri sonucu evrenin genişleme hızının arttığı ve bunun uzayın bir tür içsel gerilimi diyebileceğimiz karanlık enerji olduğunundan bahsettiler(1998). Tam olarak çözülemeyen Karanlık Enerji hakkında araştırmalar hala sürmektedir ve bunun için Rusya ve Amerika'nın önümüzdeki yıllarda uzay araçlarıyla araştırmaları yoğunlaşacaktır...

Hubble Uzay Teleskobu ile birlikte birçok yeni keşiflerde yapıldı. Bunların aralarında belki de en önemlisi karanlık enerji. İşte Hubble Uzay Teleskobu'nun sitesinde karanlık enerjiyle ilgili bilgi veren güzel bir bölüm.

http://hubblesite.org/hubble_discoveries/dark_energy/

http://www.uzayveastronomi.com/2008/12/26/karanlik-enerji-galaksi-kumelerini-frenliyor/
http://www.yaklasansaat.com/haberdosya/2008_haberleri/mayis/mayis1.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy (Kapsamlı fakat İngilizce bilgi için)
« Son Düzenleme: 19 Şubat 2009 18:34:41 Gönderen: andromeda » Logged

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
"İLİM TERCÜME İLE OLMAZ TETKİKLE OLUR!" M. Kemal ATATÜRK
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2009 23:31:38 »

Paylaşımın için teşekkürler Gülümseme
bu arada Big Bang: Büyük Patlama Masum

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 19 Şubat 2009 18:35:28 »

Düzelttim teşekkürler Göz kırpan

"Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir, ilim ve fennin dışında yol gösterici aramak dalgınlıktır, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır!" M. Kemal ATATÜRK
andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2009 14:28:45 »

Lisede görüşlerine çok güvendiğim bir öğretmenime "Esir" maddesini sormuştum. O da bana aslında esir maddesi madde değil enerji özelliğine sahip uzayı dolduran birşeylerdir demişti. Ben de uzay-zaman dokusunu düşündüm. Bu dokuyu yani "boşluğu" da dolduran birşeyler olması gerekiyordu. Şimdi karanlık enerjiyi daha iyi anlayabiliyorum. Evren sürekli genişliyorsa (Şu anlık çünkü bir zaman gelip bu genişlemenin tekrar içine çökme ihtimali var... tabi kapalı evren ise!) aklıma hep balon gelir. Balonun içine hava üflediğiniz için genişler değil mi? Evreni genişlerken hacimsel olarak arttırması gereken birşeyler olmalı. Karanlık enerji olarak adının konulması da bu soruna güzel bir çözüm getirmiş.

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2009 19:50:11 »

Esir(ether) maddesi eski Yunanlılar tarafından ortaya sürülmüştü. Aristoya göre beş madde türü vardı. Hava, su, toprak, ateş ve esir. Bu maddelerden ilk dördü dünyada yer alıyordu fakat beşinci maddenin boş uzayı kapladığı düşünülüyordu. Daha sonra bu konu ortaçağda önemini yitirdi. Işığın dalga özelliğinin keşfedilmesiyle tekrar gündeme geldi. Bütün dalgalar bir şeyler aracılığıyla hareketini sağlıyorlardı. Işığın da öyle olması gerektiği düşünüldü. Boş uzayı kaplayan ve ışığın iletilmesini sağlayan esir denen bir maddenin varlığının olması gerektiği düşünlüyordu fakat Michelson-Morley deneyiyle esir diye bir şeyin olmadığı ispatlandı. Bugünlerde boş uzayı kaplayan Higgs alanı LHC ile birlikte gündemde önemli bir yer alıyor fakat bunun esirden çok farklı birşey olduğu bilimadamları tarafından vurgulanıyor.

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 02 Temmuz 2009 02:29:24 »

Karanlık maddenin izi bulunmuş olabilir mi?

Bilim adamları, gizemli karanlık maddenin izini yakalamış olabileceklerini düşünüyorlar.

Avrupalı gök bilimciler, yörüngede dönmekte olan bir uydudan anormal enerji sinyalleri aldıklarını bildirdiler.

İngiliz Nature dergisinde araştırmalarını yayınlayan astronomlar, bu büyük enerji kütlesinin gizemli karanlık maddenin imzası olabileceğini düşündüklerini belirtirken, bu konuda daha fazla araştırma yapılmasının gerektiğinin altını çizdiler.

Roma Tor Vergata Üniversitesinden Piergiorgio Picozza başkanlığındaki ekip, PAMELA adı verilen Avrupa uydusunun Temmuz 2006 ve Şubat 2008 arasında gönderdiği verileri inceledi ve şimdiye dek görülmediği kadar fazla miktarda, elektronun karşılığı olan ve kozmik ışınlarda enerji spektrumunun büyük bölümünü oluşturan ''pozitron'' tespit etti.

kaynak ve devamı: http://www.ntvmsnbc.com/id/24952714/

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #6 : 16 Ağustos 2009 20:07:41 »

Arkadaşlar burada karanlık madde ve karanlık enerji ile ilgili bir sunum var Gülümseme

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/etkinlikler/gozlem/presentations/GorunmeyeniAnlamak_II.pdf

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2009 12:32:50 »

Sağ olasın ablacığım Göz kırpan

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2009 01:48:57 »

Bişey değil abiciğim Gülümseme

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : 19 Ağustos 2009 12:43:03 »

"Bir şey değil ağabeyciğim" şeklinde düzeltmelisin. Gülümseme

andromeda-senem
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : 21 Ağustos 2009 15:53:51 »

Güzel bir takıntı Ağabeyciğim Göz kırpan

Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : 22 Ağustos 2009 19:05:59 »

Kahkaha Kahkaha

Seda
Yönetici
Forum Üyesi
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : 23 Şubat 2010 20:28:03 »

Karanlık enerji aynı zamanda "evren sabiti", değil mi?
Bu konudan, daha önce başka bir başlık altında bahsetmiştik (hangisi hatırlamıyorum) burada da bahsetsek iyi olur dedim  Gülümseme
erdal hacal
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : 24 Şubat 2010 14:41:10 »

Karanlık enerji ile ilgili yeni bir bilgi de bir kaç hafta önce bilimsel bir dergide çıkmıştı. Maalesef şu anda derginin ismini hatırlamadığım için kaynak veremiyorum. Dergi de şöyle deniyordu "Karanlık enerji evrendeki bilinen en büyük enerji, çünkü bir taraftan gökadaları ışık hızından bile süratli bir şekilde uzaklara taşırken aynı zamanda evrenin en küçük enerji kaynakları olan atomaltı parçacıkları ile de alış veriş içindeler. Yani en büyük enerji ile en küçük enerji birlikte bir uyum içindeler".
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : 24 Şubat 2010 18:38:25 »

Karanlık enerji aynı zamanda "evren sabiti", değil mi?
Bu konudan, daha önce başka bir başlık altında bahsetmiştik (hangisi hatırlamıyorum) burada da bahsetsek iyi olur dedim  Gülümseme
Evet, evrensel sabit Λ evreni genişleten değer. Karanlık Enerji de genişlemenin ivmelenmesine yol açan şey. Bu yüzden karanlık enerji Λ değerini artırıyor diyebiliriz.  Gülümseme

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.169 Saniyede 108 Sorgu ile Oluşturuldu