ODTÜ AAT Forum
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
18 Mayıs 2012 17:27:31

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ara:     Gelişmiş Arama
10056 Mesaj 771 Konu Gönderen: 627 Üye
Son üye: ozan1999
* Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
+  ODTÜ AAT Forum
|-+  Gökbilim
| |-+  Gökbilim Tarihi - Gök fiziği - Kuantum Fiziği- Evrenbilim
| | |-+  Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Temmuz'a Kadar Kapalı
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Temmuz'a Kadar Kapalı  (Okunma Sayısı 2643 defa)
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 12 Aralık 2008 15:45:49 »

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı(LHC-Large Hadron Collider) Temmuz 2009'dan önce çarpıştırma yapamıyacak. 19 Eylül 2008'de çarpıştırıcaya verilen ilk parçacık demetinin test edilmesinin 9 gün ardından gerçekleşen kaza nedeniyle LHC hasar görmüştü. Bu kaza nedeniyle LHC'yi soğutan tonlarca Helyum hızlandırıcının içine dağılmıştı.Teknisyenler böyle bir durumla bir daha karşılaşmamak için yeni güvenlik önlemleri alacak.
Uzunluğu 27km olan LHC 1983 ve 1988 yılları arasında yapılan Büyük Elektron Pozitron Çarpıştırıcısı(LEP)'nın tüneli kullanılarak yapıldı. Yapımı 1995 yılında başladı ve ertelemeler nedeniyle ancak 2008'de tamamlandı.
Tamir için yaklaşık 29 milyon$ harcanacak.
LHC ile ilgili ayrtıntılı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Büyük_Hadron_Çarpıştırıcısı

Haberin kaynağı: http://www.nature.com/news/2008/081210/full/456689f.html
« Son Düzenleme: 25 Mart 2009 16:31:02 Gönderen: Muhammed Raşid » Logged

Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2008 16:58:47 »

O kadar uzun mu sürecekmiş? Ben de artık birkaç ay sonra sağda solda ufak tefek karadelikler(!) görürüz diyordum. Kahkaha Neyse sağlık olsun. Bekleriz artık temmuza kadar napalım. Kahkaha 

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2008 17:04:53 »

Ohoooo sen daha çok beklersin. Daha deney yapılacak da verileri okunacak da. Kaç terabyte veri çıkıyor be ondan. Verilerin okunması dahil 2-3 yıl alabilir. Ayrıca her deneyde de karadelik çıkmayabilir. Biraz şansa bağlı bir iş Gülümseme

Kemal
MKA
Yönetici
Jr. Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

En iyi yol, bildiğin yoldur...

« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2008 17:08:32 »

Ama ben karadelik görmeyi çok istiyorum.(Gerçi göreceğim son şey olabilir.) !!! Belki şansım tutar da yolda yürürken yanı başımda oluverir. Kahkaha Ama haklısın o iş uzun sürer ama belki olur belli mi olur?

"Birincisi, sık sık ve ücretli izinli olarak dışarıdaki bilim merkezlerinde çalışmam ve bu bilimsel alışverişe öğrencilerimi de katmam. İkincisi, Türkiye'mizin seviyesine ve ihtiyaçlarına uygun olmayan üst düzeyde bir araştırma yaparak gençliğe zararlı bir örnek olmam."  Feza Gürsey, ODTÜ'den ayrılma gerekçelerini açıklarken...
firatyilmaz
Forum Üyesi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 25 Mart 2009 12:30:04 »

Şöyle bir düzeltme yapmak isterim yapımı 29 milyon dolar değilde sadece tamiri bu kadar tutacaktır. Yapımı için 8 milyar doların üzerinde bir yatırım yapılmıştır LHC 'yi soğutabilmek bile milyon dolarlara mal olmaktadır.
Teşekkürler..
Nükleer Kedi
Full Member
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : 25 Mart 2009 16:30:14 »

Evet haklısın. Düzeltmeyi yaptım  Göz kırpan

Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!
Bu Sayfa 0.18 Saniyede 64 Sorgu ile Oluşturuldu